Matigheid

Bijna zes jaar nadat toenmalig premier Wim Kok waarschuwde voor 'exhibitionistische zelfverrijking', klinken de protesten tegen de hoge beloning van Nederlandse topmanagers onverminderd luid....

KPN staat hierin niet alleen. Bij supermarktconcern Ahold wordt nog onderhandeld over de vertrekpremie van de afgetreden topmannen Cees van der Hoeven en Michiel Meurs, bij het voor zijn voortbestaan vechtende automatiseringsbedrijf Getronics kregen de twee weggestuurde bestuurders gezamenlijk 9,7 miljoen euro mee.

Met name dit soort vertrekbonussen wordt gehekeld, en met recht. 'Ze willen het salaris van een topvoetballer en tegelijkertijd de sociale zekerheid van een ambtenaar', verwoordde VVD-minister Hoogervorst deze week die combinatie van prestatiebeloning enerzijds, en riante afvloeiingsregelingen anderszijds. Hoogervorst belooft op de aandeelhoudersvergadering in mei 'stampij' te gaan maken over de beloning van de KPN-top.

Ook de vakbonden en de pensioenfondsen, tevens grootaandeelhouders, ergeren zich aan deze combinatie van riant salaris, mooie secundaire voorzieningen en dichtgetimmerde glorieuze afkoopsommen. In een tijd dat het kabinet aandringt op loonmatiging vanwege de economische malaise vallen berichten over riante bonussen voor topmanagers extra slecht.

Na de verzuchting van Kok kregen commissarissen en bestuurders het dringende verzoek enige matigheid in de beloning aan te brengen. Ze hebben gedemonstreerd deze verantwoordelijkheid niet te kunnen dragen. De verplichting om tot in detail openheid te geven over de inkomens van bestuurders is voor dit jaar wettelijk afgedwongen. Deze nieuwe openheid heeft haar nut al bewezen. Heel Nederland kan nu zien welke riante voorzieningen commissarissen aan bestuurders geven en andersom - veel bestuurders zijn commissaris van een ander bedrijf. Deze openheid is een eerste stap, corrigerende ingrepen kunnen volgen.

In maart installeerde Hoogervorst de commissie-Tabaksblat, die komt met aanbevelingen voor gedragsregels voor commissarissen en bestuurders. In een wet op het ondernemingsbestuur wil de minister een gedragscode voor bestuurders vastleggen. Dat is een goede zaak. Het is de hoogste tijd om de beloning van bestuurders niet langer exclusief over te laten aan het circuit van bestuurders en commissarissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden