Matige week voor financiële beleggingsfondsen

Veel eerder dan verwacht bracht woensdag ABN Amro het definitieve cijfer naar buiten van het aantal medewerkers in Nederland dat gebruik maakt van de riant vertrekregeling....

Van onze verslaggever

De operatie is onderdeel van een grootschalige reorganisatie van de bank, die structureel de kosten omlaag moet brengen. Het doel: een positie in de top-5 van een zelfgekozen groep van concurrenten, af te meten aan aandeelhouderswaarde. Vooralsnog staat ABN Amro echter nog maar op een twintigste plek.

Er was deze week meer nieuws te melden uit bankenland. Vooral de cijfers van ABN Amro's grote broer JP Morgan Chase baarden opzien. De tweede bank van de Verenigde Staten, na Citigroup, verloor in het vierde kwartaal van het vorige jaar zelfs geld. JP Morgan moest leningen aan Argentinië en aan energiehandelaar Enron afschrijven. Voor het eerst in vijf jaar moest het bedrijf rode cijfers melden, 332 miljoen dollar groot om precies te zijn.

De slechte resultaten hadden gevolgen voor de concurrentie van JP Morgan. De grote Amerikaanse effectenhuizen moesten zonder uitzondering terug. Veel analisten gaan er nog steeds van uit dat zij zullen profiteren als de economie aantrekt, maar uit de resultaten van JP Morgan kan worden opgemaakt dat dat nog wel even zal duren. Bedrijven als Merrill Lynch, Morgan Stanley Dean Witter, Goldman Sachs en Bear Stearns lieten de afgelopen week dan ook vooral minnetjes zien.

Ook de Europese banken leden deze week vooral verlies. Deutsche Bank leed een verlies van een procent, HSBC boekte een daling van 2 procent.

Wie in Nederland in financiële waardes wil beleggen heeft een aardig breed scala aan beleggingsfondsen om uit te kiezen. Postbank, Robeco, Axa en Fortis zijn een paar partijen die gespecialiseerde financiële fondsen aanbieden. Niet verwonderlijk hebben ook zij een behoorlijk treurige week achter de rug. Fortis Equity Finance Europe bijvoorbeeld - genoteerd in Luxemburg - daalde bijna 3 procent. Het Financials Fund van ING Investement Managementverloor ruim een procent, en Robeco's Zelfselect Financials fonds moest ook meer dan een procent prijsgeven.

Maar gemeten over een langere periode doen de financiële fondsen het zo slecht nog niet. In de laatste drie maanden dikte het fonds van Fortis bijvoorbeeld 5 procent aan, klom ING 9 procent en steeg Zelfselect Financials ruim 7 procent in waarde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden