Matig eten verlengt leven

Voor onze naaste verwant de aap staat nu wel vast: wie weinig eet, blijft langer gezond en wordt langzamer oud.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER RINEKE VOOGT

AMSTERDAM - Een streng dieet levert dus toch een langer leven op. Nieuw bewijs daarvoor komt van Amerikaans onderzoek bij resusapen, dat vandaag verschijnt in Nature Communications. Minder eten blijkt goed voor de gezondheid, mogelijk ook bij mensen.

Onderzoekers van de universiteiten van Wisconsin en Alabama volgden 76 resusapen 25 jaar lang. De helft van de apen mocht zoveel eten als ze wilden, om menselijke eetgewoonten na te bootsten. De andere helft moest zich aan een strikt dieet houden: 30 procent minder calorieën dan gewoonlijk.

Resusapen die jarenlang op dieet waren gezet, bleven gezonder dan apen zonder eetbeperkingen. Van de laatste groep gingen drie keer zo veel apen dood aan ouderdomskwalen.

'Dat laat zien dat minder eten zorgt voor gezonder ouder worden', zegt verouderingsbioloog Cor Calkhoven van UMC Groningen. Eerder toonden wetenschappers dit aan bij onder andere vliegen, gistcellen en knaagdieren.

Bij apen was het effect van de zogeheten 'calorische restrictie' altijd wat onduidelijk. Anderhalf jaar geleden nog meldde een ander team juist géén verschil tussen resusapen met en zonder dieet. Calkhoven legt uit dat de opzet van beide onderzoeken verschillend is. 'De controle-apen mochten in dit onderzoek eten wat ze wilden; in het eerdere onderzoek kreeg de controlegroep vastgestelde porties. Eigenlijk was er bij die apen dus ook sprake van calorische restrictie, zij het in mindere mate.'

Bij de apen die minder voedsel binnenkregen - uit beide onderzoeken - ging de veroudering minder snel; ouderdomsverschijnselen als een slechte afweer, spierzwakte of diabetes kwamen bij dieren uit deze groep minder voor dan bij apen die veel mochten eten.

De combinatie van beide studies is interessant, denkt Calkhoven. Een beetje minder eten, zoals de controleapen uit de eerste studie, blijkt ook al gezond. Dat sluit aan bij eerder onderzoek bij knaagdieren, waaruit bleek dat 10 procent minder eten al veel winst opleverde. Dat is maar goed ook, want '30 procent minder eten is toch lastig vol te houden', aldus Calkhoven.

Dit onderzoek is gedaan bij resus-apen. 'Omdat die dicht bij ons staan, is er grote kans dat dit bij mensen net zo werkt', zegt Calkhoven. De conclusie van beide onderzoeken is volgens hem dat een gematigd dieet het best is voor de gezondheid bij ouder worden. 'Eigenlijk een oude wijsheid'.

Hoe meer groenten en fruit, des te langer en gezonder u lijkt te leven

Het Voedingscentrum mag twee ons groenten en twee stuks fruit per dag adviseren, misschien is vier ons groenten en drie stuks fruit een beter advies. Mensen die zeven of meer porties groente en fruit per dag eten hebben volgens Britse onderzoekers 42 procent minder kans op overlijden. Voor wie vijf tot zeven porties eet, is de sterfkans 'slechts' 36 procent kleiner, schrijven de wetenschappers in Journal of Epidemiology & Community Health. Hoewel de studie te klein is om absolute zekerheid te bieden, zien de experts de uitkomsten als aanwijzing voor een hogere aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit, van zeven keer 80 gram. Groenten zijn overigens iets beter dan fruit. Ingeblikte en ingevroren groente en fruit leken juist gerelateerd aan een groter risico.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden