Massimo Bottura, Charlotte Mutsaers en Shane Snow

En dan hier nog een vroege Petterson, een kritisch boek over de Italiaanse keuken, tips voor sukkels die snel succes zoeken en andere net verschenen titels.

Rachels rokje

Veel te kort, veel te lang, rode draad ontbreekt, totaal uit de mode, fout genaaid, krijgt Rachel Stottermaus te horen als ze in haar plooirokje de straat op gaat. Twintig jaar na de eerste druk van Rachels rokje verschijnt nu een jubileumeditie van deze postmoderne bildungsroman van Charlotte Mutsaers (wier alter ego een anagram is). Het nawoord is van de Nijmeegse literatuurwetenschapper Jeroen Dera (De Bezige Bij, euro 19,90).

undefined

null Beeld
Beeld

Ik vind het best

Vanwege het succes van de laatste twee romans van de Noor Per Petterson is nu ook een vroege roman vertaald, door Paula Stevens: Ik vind het best (De Geus, euro 19,95) uit 1992. Audun Sletten (13) gaat naar een nieuwe school, en wordt aan zijn klas voorgesteld met: 'Dit is Audun Sletten, hij komt van het platteland, dus wees aardig voor hem. Hij houdt ook van de Beatles. Trek je maar niets aan van die zonnebril. Die zit vast.' Hij heeft namelijk grote littekens bij zijn ogen.

undefined

null Beeld
Beeld

Met Stravinsky aan zee

In zijn woning aan de Gedempte Oude Gracht hield de Haarlemse uitgever en amateurviolist Jan Tadema (1874-1949) begin vorige eeuw open huis voor muzikanten en componisten. Menige solist die optrad in de plaatselijke concertzaal De Kroon of het Amsterdamse Concertgebouw tekende na afloop het gastenboek in huize Tadema, onder wie grote namen als Pablo Casals, Igor Stravinsky, Francis Poulenc en Robert Casadesus. Een royaal geïllustreerde keuze uit het gastenboek, met autografen, schetsjes, foto's en muzieknoten, is door Piet Wackie Eysten verzameld in Met Stravinsky aan zee (Gibbon, euro 30,-). Op het omslag staat Tadema tussen Igor Stravinsky en diens zoon Théodore op het strand bij Zandvoort, mei 1930.

undefined

null Beeld
Beeld

De laatste lichting

Nogal wat jongeren die in 1945 als 'Hitlers laatste helden' onder de wapenen werden geroepen en enthousiast streden voor de nazi-ideologie, behoorden later tot de toonaangevende democraten in de Bondsrepubliek. De Duitse journalist Malte Herwig belicht deze 'generatie die het verleden verdrong' in De laatste lichting (Balans, euro 19,95). Aan bod komen onder anderen de schrijvers Martin Walser en Günter Grass, politicoloog Iring Fetscher, cultuurambtenaar Hilmar Hoffmann, filoloog Walter Jens en componist Hans Werner Henze, die als 17-jarige in de Wehrmacht diende en zijn latere werk zag als een waarschuwing tegen het vergeten van de nazimisdaden.

undefined

null Beeld
Beeld

De kunst van de Italiaanse keuken

'Ik ben een Italiaanse kok. Ik ben opgegroeid onder de keukentafel. Mijn beenderen zijn van parmigiano reggiano en er stroomt balsamicoazijn door mijn aderen', schrijft Massimo Bottura in Vieni in Italia con me, in het Nederlands vertaald als: De kunst van de Italiaanse keuken (de Engelse is leuker: Never trust a skinny Italian chef) (Terra, euro49,50). Geen 'gewoon' kookboek, of je moet een professioneel uitgeruste restaurantkeuken hebben. Maar het is interessant om te lezen hoe Bottura de confrontatie zoekt met de Italiaanse kooktradities en er zijn eigen invulling aan geeft met gerechten als 'Herinnering aan een mortadellasandwich', 'Vijf stadia parmigiano reggiano' en 'Bollito, niet gekookt'. Die serveert hij in zijn driesterrenrestaurant Osteria Francescana in Modena, verkozen tot het derde beste restaurant ter wereld. 'Dit is een kookboek waarin we de Italiaanse keuken met een kritisch oog bekijken, niet met nostalgische weemoed.'

undefined

null Beeld
Beeld

Smartcuts

'Geluk en talent zijn beide onderdelen van succes, maar net als bij elk recept kunnen ze worden vervangen door slimme alternatieven', schrijft ondernemer en journalist Shane Snow in Smartcuts - De snelste weg naar succes (Lev, euro19,95). Gewone sukkels accepteren de drempels die het leven in petto heeft, maar de echt succesvollen doen dat niet: die dwingen het geluk af. Snow wil met zijn boek de sukkels onder ons overtuigen van het feit dat het toeval kan worden beïnvloed en dat geluk kan worden afgedwongen. Het geheim: je moet leren denken als een computerhacker. Afscheid nemen van de gebaande paden om een slimmere route te nemen naar welk doel dan ook.

undefined

null Beeld
Beeld

Motivatie binnenstebuiten

Het puberbrein was deze week even in het nieuws, in combinatie met de al dan niet vernietigende invloed van alcohol erop. In Motivatie binnenstebuiten (Kosmos, euro19,99) proberen Huub Nelis en Yvonne van Sark, die eerder Puberbrein binnenstebuiten schreven, te ontdekken waarom de ene puber gemotiveerd aan de slag gaat met van alles terwijl de andere zijn dagen bij voorkeur in horizontale positie doorbrengt. Een van de belangrijkste inzichten: 'Jongeren maken in alle tijden dezelfde sociaal-emotionele ontwikkeling door. Wel geeft deze tijd extra uitdagingen aan opvoeders om te zorgen dat kinderen focus houden, de goede keuzes maken en gemotiveerd blijven om te leren.'

undefined

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden