Massaprotesten in Duitsland tegen handelsakkoorden TTIP en CETA

Tienduizenden mensen hebben zaterdag in verschillende Duitse steden deelgenomen aan protestdemonstraties tegen de handelsakkoorden TTIP en CETA.

Duizenden betogers in Berlijn. Beeld null
Duizenden betogers in Berlijn.

Het protest is georganiseerd door vakbonden, milieuorganisaties en kerkelijke instanties. Zij vrezen dat de voorgenomen handelsakkoorden van de EU met de VS (TTIP) en met Canada (CETA) uitholling van milieuafspraken en sociale standaarden veroorzaken.

Milieubewegingen denken dat de vrijhandelsakoorden Europese regels voor een duurzamere en schonere economie ondermijnen. De Noord-Amerikanen zouden geen last hebben van strenge EU-regelgeving en zo bevoordeeld worden in een vrije handel. De voorstanders stellen dat meer handel hoe dan ook meer banen en welvaart schept.

Schattingen over het aantal deelnemers aan de demonstraties van zaterdag liepen sterk uiteen. De organisatoren telden 320 duizend deelnemers, van wie 70 duizend in Berlijn, 65 duizend in Hamburg, 55 duizend in Keulen, 50 duizend in Frankfurt, 40 duizend in Stuttgart, 25 duizend in München en 15 duizend in Leipzig.

De politie kwam op veel lagere aantallen uit; in Berlijn 40 duizend, in Hamburg 30 duizend, Keulen 18 duizend, Frankfurt 15 duizend, München 23 duizend en Stuttgart 20 duizend. De politie in Leipzig noemde geen aantal.

Na TTIP moet ook CETA van tafel

CETA stelt, net als TTIP, de belangen van buitenlandse investeerders boven die van Europese burgers. Lees hier het hele opiniestuk.

Hamburg. Beeld null
Hamburg.
Berlijn. Beeld null
Berlijn.

Vooral veel scepsis

Meer economische groei, miljoenen banen en goedkopere producten. Dat waren de redenen die de Europese regeringsleiders in 2013 noemden om de Europese Commissie te vragen met de VS tot een akkoord te komen. Die positieve effecten zouden niet alleen worden bereikt door handelstarieven af te schaffen. Ook zou deze 'economische NAVO' (in de woorden van Hillary Clinton) met nieuwe, gedeelde productnormen mondiaal de toon gaan zetten.

Het bedrijfsleven zag er meteen het voordeel van in. 'Een gemeenschappelijke markt met 800 miljoen consumenten', juichten vertegenwoordigers. In de publieke opinie won al snel de scepsis. Economische instituten namen de groeiverwachtingen onder vuur - tot meer dan 1 procent in 2030 voor de EU als geheel kwam het CPB in zijn laatste berekening deze zomer niet.

Belangrijker was de weerstand uit de hoek van vooral de milieubeweging. Die waarschuwde voor lagere normen op het vlak van milieubescherming en voedselveiligheid. De komst van Amerikaanse chloorkippen diende als schrikbeeld.

De politieke voorstanders hadden het zwaar door afnemend vertrouwen in autoriteiten, aangewakkerd door de euro- en de vluchtelingencrisis. Ook het economisch tij hielp niet en maakte de voedingsbodem voor TTIP-kritiek vruchtbaarder. Bijval van het grote bedrijfsleven kregen zij slechts mondjesmaat. Hun lobbyclubs beperkten zich liever tot steun achter de schermen en lieten het zware missiewerk aan politici over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden