Massaontslag dreigt bij NS (Gerectificeerd)

Bij het onderhoudsbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen, Nedtrain, staan ongeveer zeshonderd banen op het spel. Dat blijkt uit een interne presentatie van de directie van Nedtrain over de toekomst van de onderneming....

ANP

De NS-dochter zit in zeer zwaar weer. De concurrentie is moordend. Het aantal defecten aan de treinen neemt daarnaast af, omdat de NS veel nieuw materieel gebruikt. Volgens de directie is het absoluut noodzakelijk goedkoper te werken.

'Werk is niet meer vanzelfsprekend', aldus de directie. 'In deze markt zullen we het moeilijk krijgen om onze huidige omzet te behouden.' Nedtrain heeft met de NS afgesproken jaarlijks 2 procent efficier te werken. 'Door het kleiner wordende werkpakket en doordat we efficier gaan werken, hebben we minder medewerkers nodig.'

De arbeidsplaatsen dreigen de komende vier jaar te verdwijnen. Nedtrain denkt voor een belangrijk deel door natuurlijk verloop en een vacaturestop het aantal banen te kunnen verminderen. Vooral het indirecte personeel (onder meer kantoormedewerkers) loopt gevaar zijn baan te verliezen.

Werknemers moeten mogelijk verhuizen. Het werk kan niet evenredig over alle locaties worden verdeeld. Daardoor zit soms niet 'de juiste man/vrouw op de juiste plaats'. Directe werknemers die flexibel zijn en goed werk afleveren, kunnen volgens de directie hun werk behouden.

Een woordvoerder van de NS zei dat er nog geen concreet besluit ligt over een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen. De presentatie is volgens hem gebaseerd op de huidige gang van zaken. Volgend jaar kunnen er bijvoorbeeld weer meer mensen nodig zijn bij Nedtrain, aldus de zegsman.

Eerder besloot Nedtrain al de werkplaats in Zwolle te sluiten, waarbij 46 mensen hun baan verliezen.

FNV Bondgenoten maakt zich grote zorgen over de presentatie van de directie. De vakbond spreekt van grote onrust onder de werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden