'Massamoord op yezidi's wordt zwaar onderschat'

De massamoord op de yezidi-minderheid in Irak is 'met tenminste tienduizend doden' veel omvangrijker dan tot nu bericht. Ontoereikend zijn de pogingen van de internationale gemeenschap om het yezidische volk te helpen, door voedseldroppings en Amerikaanse luchtaanvallen op IS-strijders. Ook het Nederlandse kabinet reageert 'veel te traag' op de moordpartijen en de steeds nijpender wordende humanitaire situatie waarin de nog levende yezidi's verkeren.

Uit Irak gevluchte Yezidi's zoeken in het Turkse Sirnak naar een goed signaal voor hun smartphone. Beeld getty
Uit Irak gevluchte Yezidi's zoeken in het Turkse Sirnak naar een goed signaal voor hun smartphone.Beeld getty

Dat heeft de vertegenwoordiger van Nederlandse yezidi's, Sheikh Sulaiman Ibramim, vandaag in de Tweede Kamer gezegd. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken moet volgens hem 'sneller handelen', omdat het leed van de yezidi's 'per uur verslechtert'. Ibrahim wordt dagelijks overstelpt door bezorgde telefoontjes van de circa 5 duizend in Nederland wonende yezidi's en staat veelvuldig in contact met familieleden in Irak.

Aangevreten
'Honderden yezidi's liggen dood in dorpen tot ze worden aangevreten door de honden. Honderden vrouwen zijn al verkocht als slaaf op de markt van de Iraakse stad Mosul (kosten 200-300 euro per stuk) en dat gaat ook vandaag door', zegt Ibrahim. Nog een gruwel: 'Zo'n tweeduizend yezidi's uit twee dorpen iets ten zuiden van het Sinjar-gebergte worden nu al tien dagen lang gegijzeld in een school waar ze om het uur worden bedreigd met de dood, tenzij ze zichzelf bekeren tot de islam', zegt Ibrahim. Kennissen van hem in de school bellen hem om het uur huilend op.

Timmermans komt donderdag met een Kamerbrief waarin staat wat Nederland wil doen voor de tienduizenden yezidi's in nood. Het kabinet zint onder meer op het bieden van transportcapaciteit om hulpgoederen bij de yezidi's te krijgen. De afgelopen week zijn zo'n vijftienduizend yezidi's gered uit het Sinjar-gebergte, doordat Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije een doorgang hebben gemaakt naar veiliger gebied. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr meldde dinsdag dat er naar schatting nog 20 tot 30 duizend yezidi's vastzitten in de bergen. Zij hebben dringend hulpgoederen nodig.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans Beeld anp
Minister van Buitenlandse Zaken Frans TimmermansBeeld anp

Militair
SP-Kamerlid Harry van Bommel en D66'er Sjoerd Sjoerdsma, die vandaag yezidi-leider Ibrahim ontvingen in de Kamer, beloofden dat zij de Nederlandse regering zouden 'manen' om vaart te zetten achter extra hulp. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop is al een stuk verder en vindt dat Nederland bereid moet zijn ook militair - bijvoorbeeld met F16's - bij te dragen aan het stoppen van de opmars van IS-terroristen. Ook het CDA en de ChristenUnie vinden dat het kabinet veel te afwachtend opereert tijdens de opmars van IS en de moord op religieuze minderheden zoals de yezidi's.

De Nederlandse yezidi-leider Ibrahim vindt dat het aantal gedode yezidi's tot nu toe zwaar is onderschat door journalisten. 'Al een week lang noemen media bijvoorbeeld het aantal van 500 levend begraven yezidi's, maar de slachtpartijen gaan elke dag door. Er zijn tenminste al 10 duizend yezidi's vermoord'. Ook de Centrale Raad van de yezidi's in Duitsland heeft vandaag de noodklok geluid. 'Duizenden doden' zouden volgens deze organisatie langs de straten liggen waarover yezidi's deze week probeerden te vluchten voor IS-strijders. Binnen een dag zouden circa 300 yezidi-kinderen zijn omgekomen in het noorden van Irak.

In Duitsland wonen ongeveer 90 duizend yezidi's, die deze berichten zouden opvangen via hun familie in Irak. Er is dringend meer hulp nodig, vindt ook Ibrahim. 'Als je in Nederland de huisarts belt, dan vragen ze altijd: is het acuut? Heeft u direct een ambulance nodig? In dit geval is het antwoord ja. Mijn mensen lopen acuut gevaar', zegt Ibrahim met bezorgde blik en dikke snor in de Tweede Kamer. 'De yezidi's worden vermoord, bedreigd, gegijzeld, verkracht en hebben honger. Ik smeek de Nederlandse regering om meer te doen voor ons volk.'

Yezidi's in Mosul. Beeld getty
Yezidi's in Mosul.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden