Massale steun voor inzameling Haïti

Nederland heeft gisteravond massaal geld gegeven aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Aan het einde van de gezamenlijke televisie-uitzending was rond tien uur ’s avonds 33,2 miljoen euro opgehaald. Minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking beloofde het uiteindelijke bedrag te verdubbelen. Bij het ter perse gaan van deze editie was de eindstand nog niet bekend.

Van onze verslaggeefster Annieke Kranenberg

Premier Balkenende zei aan het begin van de televisieactie Nederland helpt Haïti – een samenwerking van de publieke en commerciële omroepen – te hopen dat mensen hun cynisme laten varen over waar het geld terechtkomt. ‘Laten we alsjeblieft solidair zijn.’

Minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking stelde dat het geld zonder bemoeienis van de Haïtiaanse regering en zonder corruptie wordt besteed aan hulpverlening en wederopbouw.

Eerder had hij al bekendgemaakt dat de Algemene Rekenkamer er vanaf het begin op gaat toezien hoe giften voor Haïti die bij de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) binnenkomen, worden uitgegeven. Zo moet het voor mensen ‘nog beter’ duidelijk worden of hun bijdrage echt goed terechtkomt.

De rekenkamer keek eerder naar de besteding van gelden die na de tsunami in Zuidoost-Azië binnenkwamen. Maar dat onderzoek werd pas na afloop verricht.

Na de tsunami werd een recordbedrag van 208,3 miljoen euro opgehaald. Haïti staat voorlopig op de tweede plaats (inclusief de verdubbeling van Koenders) in de toptien van nationale inzamelingsacties. Daarna volgt de actie voor de vluchtelingen uit Kosovo in 1999, die 52 miljoen opbracht.

De televisie-uitzending was het sluitstuk van een dag vol kleine en grote acties. Radio 555 haalde 8,6 miljoen euro op. De gemeente Rotterdam schonk zes ton.

Veel politieke kopstukken – zoals alle fractievoorzitters – deden mee aan het belpanel. Namens het kabinet namen onder anderen Wouter Bos en André Rouvoet de telefoon aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden