Massale staking verlamt het openbare leven in Griekenland

Miljoenen Grieken hebben woensdag meegedaan aan een 24 uursstaking. De landelijke staking tegen hervormingsplannen van het pensioenstelsel legde het openbare leven in Griekenland plat....

AP en Reuters

Ziekenhuisartsen, luchtverkeersleiders, bakkers, havenwerkers, leraren, journalisten, hotelemployés, pompbedienden en anderen sloten zich woensdag aan bij spoorwegarbeiders en juristen die al eerder in staking waren gegaan. Woensdag vielen meer dan 150 vluchten uit, treinen reden niet, banken waren gesloten en vuilnis bleef t op straat liggen.

De vakbond GSEE, met 2,5 miljoen leden, verwacht dat het totale aantal stakers in de miljoenen zal lopen. Niet alleen in de hoofdstad Athene, maar ook in de provincies werden manifestaties gehouden.

De in september herkozen regering wil veranderingen in het pensioenstelsel doordrukken, omdat het huidige systeem over enkele jaren onbetaalbaar wordt.

De regering wil meer dan honderd verschillende pensioenregelingen gelijktrekken, de effectieve pensioenleeftijd voor vrouwen en werkende moeders optrekken en arbeiders met fiscale maatregelen aansporen langer te blijven werken.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de meeste Grieken tegen de veranderingen zijn. De vakbonden zijn niet van plan hun verzet op te geven als het parlement de voorstellen overneemt. ‘Als de wet wordt aangenomen, moet hij ook nog worden uitgevoerd en dan zal het verzet zijn hoogtepunt bereiken’, zei vakbondsleider Panagopoulos.

De regering werd in september herkozen nadat ze had beloofd dat ze de pensioenen niet zou aanpakken. De regering heeft al haar 151 afgevaardigden nodig in het 300-koppige parlement om de wet er door te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden