Massagraf gevonden in Kabul bij Sovjet-basis

Honderden geknevelde en geblinddoekte lijken...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

MOSKOU De Afghaanse politie heeft bij een oude communistische militaire basis in Noord-Kabul een massagraf gevonden met honderden lijken. Veel lichamen waren gekneveld en geblinddoekt. Het massagraf bestaat uit een serie ondergrondse tunnels en werd gevonden door een tip van een oude Afghaan die tijdens de Sovjet-invasie van het land (1979-1988) voor de Russen werkte.

‘Het is een massagraf uit de Russische tijd’, zei een hoge Afghaanse politiefunctionaris tegen de BBC, die het nieuws vrijdag als eerste bracht. In Rusland is door de massamedia geen aandacht geschonken aan de vondst, maar later op de dag noemde generaal Machmoed Garejev het BBC-bericht ‘een botte desinformatiecampagne’.

Volgens Garejev, destijds een hoge adviseur in de Sovjet-macht van tachtigduizend man, werden Afghaanse gevangenen direct overgedragen aan het communistische Afghaanse bewind. ‘Bovendien zijn alle Sovjet-bases na ons vertrek grondig geïnspecteerd. Er zijn nooit gevangenissen gevonden, dus dat er nu plotseling een opduikt is simpelweg krankzinnig.’ Hij wees erop dat ‘elke zich respecterende commandant’ van de mujahedin er een ondergrondse gevangenis op nahield.

Ook volgens een oud-commandant van een verkenningscompagnie die in Afghanistan opereerde (en die anoniem wil blijven) kan het massagraf niet door de Sovjets aangericht zijn. In een telefonisch interview zegt hij: ‘Wij hielden er niet van om Afghanen binnen onze zwaar bewaakte bases te houden. Het was een harde oorlog. Soms werden er een paar meegenomen, om informatie te krijgen, maar die werden na een of twee dagen aan de Afghanen overgedragen of afgeschoten.’

Het massagraf is het derde uit de Sovjet-tijd dat in Afghanistan is gevonden. Van het Afghaanse communistische bewind (dat van 1978 tot 1992 regeerde) is bekend dat het tienduizenden tegenstanders executeerde. Vorig jaar werd een graf gevonden nabij de beruchte Pul-i-Charkhi gevangenis bij Kabul, waar de Afghaanse communisten vijanden martelden en doodschoten. Dit jaar werden nog eens vierhonderd lijken gevonden in een massagraf in Badaghshan. Bij de (burger)oorlogen in Afghanistan werden tussen 1978 en 1996 volgens schattingen anderhalf miljoen mensen gedood.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden