Massaal protest van duizenden burgers in Birma

In Rangoon is de grootste protestmars in bijna twintig jaar gehouden tegen het militaire bewind van Birma (officiële naam: Myanmar)....

Van onze correspondent Michel Maas

Zeker tienduizend burgers voegden zich bij tienduizend demonstrerende monniken en naar schatting tweehonderd boeddhistische nonnen in de straten van de hoofdstad Rangoon (officieel Yangon geheten).

De demonstranten eisen het aftreden van de militaire regering en vrijlating van de oppositieleidster en Nobelprijswinnares Suu Kyi, die al jaren huisarrest heeft. Sinds 2003 was zij niet meer in het openbaar gezien, tot zaterdag een groep boeddhistische monniken voor haar huis verscheen.

Hoewel de straat waarin Suu Kyi woont al jaren hermetisch is afgesloten, lieten militairen de monniken zaterdag ongehinderd langs de wegversperring. Suu Kyi kwam naar buiten. Zij was zichtbaar ontroerd. Zij zei niets, maar ging samen met de monniken in gebed. Zondag probeerden de demonstranten opnieuw haar huis te bereiken, maar ditmaal hielden de militairen hen wel tegen. Geweld werd ook ditmaal niet gebruikt.

De demonstraties houden al een week aan. Dat is uitzonderlijk, in een land waarin voorheen elke kleinste uiting van protest keihard werd bestraft.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice uitte zondag haar sympathie voor de demonstranten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden