Massaal protest in Rome tegen regering-Prodi

Berlusconi oogst applaus. De middenklasse protesteert...

Zodra Silvio Berlusconi het podium betreedt – ‘il lider’, in goed Italiaans – begint de Hymne van Mameli uit de boxen te schallen. De mensen die op het plein voor de Sint Jan van Lateranen in Rome en in de eropuit komende straten zijn samengestroomd veren op, rechten de rug en veruit de meesten van hen zingen het Italiaanse volkslied uit volle borst mee. Wanneer de samenzang bij de regel ‘wij zijn bereid tot de dood’ is aanbeland, heft Berlusconi zijn hand op – alsof hij wil zeggen: ‘Jawel, maar nog even niet.’

Dat levert hem zaterdagmiddag zijn eerste applaus op. Want behalve een protest tégen het beleid van de regering van Romano Prodi is de manifestatie die de samenwerkende centrumrechtse partijen hebben georganiseerd ook een steunbetuiging aan Berlusconi zelf, als politiek leider en als persoon.

De politie schatte het aantal demonstranten op zevenhonderdduizend. Veel grijs, veel kennelijke middenstand, veel zorgelijke gezichten: de middenklasse van Italië, de kleine zelfstandigen en de spaarzame ondernemers die zich bedreigd voelen door het socialisme à la Prodi en zijn beduidend linksere coalitiegenoten. Er zijn 67 nieuwe belastingen aangekondigd, meldt de oppositie strijdlustig, ‘ze zitten met hun handen in uw zakken’.

De strekking van de betoging en de toespraken is tweeledig: Prodi en zijn regering moeten opkrassen en de partijen van rechts vormen een eenheid waartoe die van links niet in staat zijn. Het halfjaar dat Prodi en zijn broze coalitie van acht eigenzinnige partijen en partijtjes nu aan het bewind zijn, hebben een dagelijks feuilleton opgeleverd van onenigheid, schermutselingen en trouweloosheid.

De begroting voor het komende jaar bevat vele maatregelen om de staatsfinanciën te saneren, maar weinig om de Italiaanse economie op de toekomst voor te bereiden. Ondertussen kissebissen de belangrijkste linkse partijen over de vorming van één linkse volkspartij.

Helemaal waar is het enthousiasme van Berlusconi en zijn kompanen, Gianfranco Fini van de Nationale Alliantie en Umberto Bossi van de Lega Nord, over de eenheid in de gelederen van de oppositie niet. De kleinste oppositiepartij, de christen-democratische UDC, is er zaterdag in Rome niet bij omdat zij een eigen protestbijeenkomst belegde in Palermo, op Sicilië.

De premier ondertussen, haalde zijn schouders op over het protest en de ongekende omvang ervan. ‘Protesteren hoort bij de democratie’, liet Prodi weten. ‘Regeringen worden niet op die manier ten val gebracht.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden