NieuwsProtesten in Algerije

Massaal protest in Algerije tegen vijfde termijn voor Bouteflika, verzet wordt steeds breder

Een bijna feestelijke mensenmassa vulde vrijdag de straten en pleinen in het centrum van Algiers. Het was de grootste demonstratie sinds ruim twee weken geleden het protest begon tegen herverkiezing van de zieke president Abdelaziz Bouteflika (82).

Rob Vreeken
Betogers vrijdag in Algiers tegen een vijfde ambtstermijn voor president Abdelaziz Bouteflika. Beeld AFP
Betogers vrijdag in Algiers tegen een vijfde ambtstermijn voor president Abdelaziz Bouteflika.Beeld AFP

De politie arresteerde zeker 195 mensen, voornamelijk voor plunderingen. Betogers zongen en riepen leuzen als ‘geen vijfde mandaat, Bouteflika’. Omwonenden wierpen vanaf balkons bloemen en confetti naar beneden.

De autoriteiten hadden ’s ochtends het openbaar vervoer stil gelegd, kennelijk om te voorkomen dat betogers naar het centrum zouden trekken. Vrijwilligers hadden echter al spoedig shuttlediensten met busjes en personenwagens georganiseerd vanuit de buitenwijken. Al kort na het vrijdaggebed stond het Place de la Grande-Poste zwart van de mensen; de omringende straten bleven volstromen.

Ook elders in Algerije werd gedemonstreerd, zoals in Oran en Constantine, de tweede en derde stad van het land. De op sociale media aangekondigde ‘Mars van 20 miljoen’ werd het niet, maar daarop had ook niemand gerekend.

Achttien geboden

Betogers deelden de ‘Achttien geboden voor de vreedzame en beschaafde demonstrant’ uit, opgesteld door de 67-jarige schrijver Lazhari Labter. ‘Geen steen zal ik gooien’, is een van de geboden. ‘Geen ruit zal ik breken. Tegen de politie zal ik glimlachen. Geen ongepast woord zal ik uitspreken. Voor bejaarden, vrouwen en kinderen zal ik zorgen. Na afloop zal ik de straten en pleinen schoonmaken.’

Hele families deden vrijdag mee aan het protest, dat eind februari door jongeren werd begonnen. Gaandeweg hebben steeds meer groepen en vooraanstaande individuen zich bij de beweging aangesloten. Vakbondsafdelingen, organisaties van artsen en advocaten en de gerespecteerde bond van veteranen van de onafhankelijkheidsstrijd hebben adhesie betuigd. Diverse parlementariërs van de regeringspartij FLN zijn opgestapt.

Vrijdaggebed

Een van de populairste imams van de hoofdstad sprak vrijdag geen gebed uit voor president Bouteflika, zoals hij gewend is wekelijks te doen, maar voor Algerije en haar bevolking.

Circa vijftien oppositiepartijen en evenzoveel andere organisaties kwamen donderdag bijeen om te bespreken hoe ze de protestbeweging, die tot nu spontaan en autonoom is geweest, kunnen steunen. Ook prominente figuren als mensenrechtenadvocaat Mustafa Bouchachi en oud-minister van Financiën Ahmed Benbitour namen deel.

null Beeld

Lees meer over de verkiezingen in Algerije

Opnieuw protesten in Algerije tegen herverkiezing president Bouteflika
Tienduizenden Algerijnen hebben zondag opnieuw gedemonstreerd tegen een vijfde ambtstermijn voor de huidige president Abdelaziz Bouteflika. In Algiers verzamelden zich honderden studenten op een campus niet ver van de Constitutionele Raad, waar kandidaten voor de presidentsverkiezingen zich zondag voor het laatst konden inschrijven.

Jonge Algerijnen laten zich niet langer afschepen. Is er een revolutie op komst?
‘We willen niet geregeerd worden door een fotolijst’, roepen de Algerijnse jongeren die protesteren tegen de vijfde termijn voor president Bouteflika - die alleen nog maar als portret in de campagne aanwezig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden