Massaal eerbetoon aan Dink

Tijdens een indrukwekkende stille tocht door het centrum van Istanbul, hebben dinsdag bijna honderdduizend mensen de vrijdag vermoorde Turks-Armeense journalist Hrant Dink begraven....

Van onze verslaggever Eric Outshoorn

Ondanks het verzoek van de familie om de begrafenis niet te laten ontaarden in een demonstratie, schreeuwden sommige deelnemers leuzen als ‘Zij aan zij tegen het fascisme’ en ‘Moordenaar (Artikel) 301’. Veel Turken zijn van mening dat het fel omstreden Artikel 301 uit het wetboek van strafrecht, dat het ‘beledigen van de Turkse identiteit strafbaar stelt’, een klimaat heeft geschapen waarin het mogelijk is politieke en etnische verschillen te beslechten met kogels. Hrant Dink werd eind 2005 op basis van ‘301’ tot zes maanden voorwaardelijk veroordeeld.

Opvallend was dat de kopstukken van de regerende AK-partij ontbraken. Premier Tayyip Erdogan was met zijn Italiaanse collega Romano Prodi in de stad Bolu om daar een tunnel te openen. Ook parlementsvoorzitter Bülent Arinc en minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül lieten verstek gaan. Het kabinet liet zich slechts vertegenwoordigen door twee relatief onbelangrijke ministers.

Veel deelnemers droegen spandoeken met de teksten ‘We zijn allen Hrant Dink’ en ‘Wij zijn allen Armeniërs’. Gehoopt wordt nu dat de moord op Dink de opmaat kan zijn voor een Turks-Armeense toenadering. Groenlinks- europarlementariër Joost Lagendijk, die de tocht en de begrafenis bijwoonde, waarschuwt voor te veel optimisme: ‘Het is veel te vroeg om dat te kunnen beoordelen. Ik hoop het, want dan is er toch nog iets goeds voortgekomen uit deze vreselijke gebeurtenis.’ Bij de begrafenis waren hoge Armeniërs aanwezig, onder wie de aartsbisschop van de Armeense kerk van Amerika, Khajag Barsamian, en de Armeense onderminister van Buitenlandse Zaken, Arman Kirakossian.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden