NieuwsCorona bij nertsen

Massaal doden van nertsen uitgesteld door kort geding dierenbeschermers

De NVWA mag vrijdag nog geen begin maken met het ruimen van zeven nertsenfokkerijen op acht locaties in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag donderdag bepaald.

Millheeze, een fietsroute langs een nertsenfokkerij waar corona is vastgesteld.Beeld Marcel van den Bergh

Aanleiding is een kort geding dat de dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren hebben aangespannen tegen het massaal doden van dieren. Het geding dient maandagmorgen. 

‘De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was niet in staat vandaag een volledig dossier in te sturen’, zo maakte het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdagavond bekend. ‘De betrokken nertshouders bleken door de minister zelfs nog niet te zijn geïnformeerd. Om de partijen voldoende voorbereidingstijd te geven en te verzekeren dat de zitting van maandag a.s. nog zin heeft, heeft de voorzieningenrechter de ruiming voorlopig enkele dagen verboden.’

Populistisch

Volgens de dierenrechtenorganisaties is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor het massaal vergassen van tienduizenden nertsen en hun pups. ‘De experts hebben voortdurend aangegeven dat corona bij nertsen geen gevaar vormt voor de volksgezondheid’, zegt campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights ‘Het besluit tot ruiming lijkt nu vooral gebaseerd op populistische motieven.’

Vermeulen stelt dat in luchtmonsters buiten de stallen het virus niet is aangetroffen. ‘Het gevaar voor de volksgezondheid wordt zo gering geacht dat het aanvankelijke wandel-en fietsverbod in een straal van 400 meter rond besmette nertsenfokkerijen werd ingetrokken’, zegt hij. ‘Ondanks het drastische besluit tot ruimen is dat verbod niet opnieuw ingesteld.’

Volgens hem is het besluit vooral door populisme ingegeven: het sussen van de gemoederen van een angstige bevolking die slecht geïnformeerd is. Daarnaast stelt hij dat nertsenhouders voor ruiming zijn ‘uit geldelijk gewin’. De bontmarkt is slecht en de ondernemers verkopen volgens hem momenteel pelsen onder de kostprijs. Met de ruiming van de dieren ontvangen ze financiële compensatie, aldus de woordvoerder van Animal Rights.

De nertsenfokkers zelf leggen zich neer bij de ruimingen. Volgens hen is niet bekend wat het coronavirus op langere termijn doet en begrijpen ze dat de overheid geen risico’s wil nemen met de volksgezondheid.

Zeven nertsenfokkerijen op negen locaties in Oost-Brabant en Noord-Limburg die besmet zijn met het coronavirus, worden zo snel mogelijk geruimd ten behoeve van de volksgezondheid. Dat betekent dat tienduizenden nertsen en hun pups worden vergast.

Nederlands ‘nertsenhoofdstad’ Gemert-Bakel is een brandhaard van het corona­virus gewor­den. Dus heeft de gemeente een motie aangenomen die minister Schouten oproept hard in te grijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden