Massa Turken jaar na beving nog steeds niet gehuisvest

Een jaar na de aardbeving van 17 augustus 1999 in Turkije leven nog 146 duizend mensen in barakkenkampen en bijna veertigduizend in tentsteden....

De wederopbouw verloopt traag. Pas enkele weken geleden is de regering in samenwerking met de Wereldbank begonnen aan de nieuwbouw van woningen op veilige terreinen.

In totaal wil Turkije 42 duizend nieuwe huizen bouwen. Mensen die kunnen aantonen dat hun huis is ingestort door de aardbeving komen in aanmerking voor zo'n woning. Ze moeten de huizen in twintig jaar afbetalen. Huurders hebben geen rechten.

Turkije beschikt inmiddels over voldoende hulpmiddelen. De magazijnen worden gevuld met voorraden om bij een volgende aardbeving beter voorbereid te zijn. Volgens deskundigen zal het gebied rond de Zee van Marmara binnen dertig jaar twee of drie keer worden getroffen door een aardbeving van 6 à 7 op de schaal van Richter. De aardbeving van vorig jaar had een kracht van 7.4.

De ramp betekende een harde les voor Turkije. De totale schade was zestien miljard dollar. Het bedrijfsleven verloor zeven miljard. Volgens officiële tellingen lieten 16.987 mensen het leven en werden meer dan 180 duizend huizen tijdelijk of definitief onbruikbaar.

De Turkse overheid erkent ernstige fouten te hebben gemaakt. 'We waren vergeten dat zoiets kon gebeuren', zegt een ambtenaar. Inmiddels heeft Turkije de wet aangepast en moet vóór de bouw van een huis de grond worden onderzocht op stabiliteit. Er worden reddingsteams geschoold en noodplannen ontwikkeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden