Massa-protest tegen Duitse bezuinigingen

Een week voor de laatste parlementaire behandeling hebben zo'n 250 duizend Duitsers zaterdag opnieuw geprotesteerd tegen de bezuinigingsplannen van hun regering....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

In tegenstelling tot de eerste massa-demonstratie in het voorjaar, toen Bonn als 'speerpunt' was uitgekozen, hadden DGB, de aangesloten vakbonden en de grootste oppositiepartij, de SPD, zes steden aangewezen als verzamelpunt. Met elk 50 duizend deelnemers waren de bijeenkomsten in Berlijn en Stuttgart het drukst bezocht. In Dortmund viel het protest gedeeltelijk in het water, omdat duizenden jongelui ongeduldig en luidruchtig wachtten op een aansluitend popconcert.

Juist in Dortmund was het kabinet van kanselier Kohl aanwezig in de persoon van enkele acteurs, die door middel van rubberen maskers à la Spitting Image het bezuinigingsbeleid op de hak namen. Rudolf Scharping, in de Bondsdag voorzitter van de SPD-fractie, werd in de gelegenheid gesteld de nep-kanselier met een kaakslag te vloeren. Scharping kondigde aan dat de sociaal-democraten tot de verkiezingen eind '98 'uitsluitend keihard zullen aanvallen', zodat de centrum-rechtse coalitie 'eindelijk zal worden afgelost'.

De meeste weerstand ondervinden de voorgenomen korting op het ziektegeld, het versoepelen van de ontslagbescherming bij kleine bedrijven en het (voor de werknemer) duurder maken van het in Duitsland wijd verbreide gezondheidskuren op kosten van de baas. Ursula Engelen-Kefer, die de ernstig zieke DGB-chef Schulte al enige maanden vervangt, verzekerde in Berlijn dat er gestaakt gaat worden 'zolang in Bonn de handlangers van de scherpslijpers uit het werkgeverskamp aan de macht zijn'. Dreigingen over een mogelijk landelijke, politieke staking bleven echter ook nu weer achterwege.

Bonden en SPD hopen dat de Bondsdag het Sparpaket van vijftig miljard mark zal verwerpen. De kans daarop is nihil, omdat het kabinet van kanselier Kohl kan rekenen op de stemmen van de drie regeringspartijen, de christen-democraten (CDU, CSU) en Vrije Democraten (FDP). SPD, Groenen en de postcommunistische PDS, die tezamen vijf zetels tekort komen, zijn en bloc tegen. Mogelijke dwarsliggers binnen de regeringsfracties - enkele Oostduitse CDU'ers - gaven zondagavond te kennen vóór de bezuiniging te zullen stemmen.

De voorstellen, die bedoeld zijn om de loonkosten en collectieve lasten omlaag te krijgen en per saldo neerkomen op circa 1,5 procent van het nationaal inkomen, zijn al ruimschoots voor de zomer door de Bondsdag aangenomen. Omdat een SPD-meerderheid van de zestien deelstaat-premiers, verenigd in de Bondsraad, heeft tegengestemd en elk compromis van de speciale bemiddelingscommissies van de hand wijzen, nam de parlementaire behandeling een recordtijd in beslag. Vrijdag heeft de Bondsdag het laatste woord.

Algemeen is de verwachting dat de grootste bezuinigingsoperatie sinds de oorlog op korte termijn zal worden gevolgd door nieuwe ingrepen. Ongeacht het voorspelde herstel van de economische bedrijvigheid blijven de inkomsten van de schatkist onder druk staan als gevolg van de aanhoudend hoge werkloosheid (vier miljoen mensen, circa 10 procent) en de gewenste stroomlijning van het belastingsysteem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden