Massa-ontslagen verwacht bij sigarettenfabrikant

VAN ONZE VERSLAGGEVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - Bij de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom, een van de grootste werkgevers van West-Brabant, worden vanmorgen vrijwel zeker massa-ontslagen aangekondigd. Hoeveel van de 1.400 mensen die er werken op straat komen te staan, is nog niet duidelijk, maar bronnen van Het Financieele Dagblad houden het op meer dan duizend.

De ontslagen zijn door de maker van de Marlboro-sigaretten nog niet bevestigd, maar ook niet ontkend. Het enige wat de woordvoerder van het bedrijf er donderdagavond over kwijt wilde, was dat er zeker nieuws zal worden bekendgemaakt: 'We hebben wat extra telefoonlijnen geregeld.'

De speculaties over massa-ontslagen en zelfs een complete sluiting van de fabriek, kwamen op gang toen het voltallige personeel werd uitgenodigd voor een 'business update', die vanmorgen om 10 uur begint. De avondploeg van gisteren hoefde niet te komen; volgens de woordvoerder van het bedrijf is dat omdat 'het anders moeilijk wordt voor die mensen om de volgende ochtend om 10 uur alweer present te zijn'.

Maar de vakbonden geloofden daar niets van. Piet Verbruggen van CNV Vakmensen moet er om lachen: 'De productie is stilgelegd, vrijdag wordt er ook niet gewerkt. Dat doen ze echt niet om bekend te maken dat de winstdelingsregeling wordt verhoogd.' Voordat het personeel het nieuws te horen krijgt, worden de bonden en de ondernemingsraad ingelicht.

Philip Morris is een van de grootste werkgevers in de regio. Vorig jaar maakte het bedrijf nog 75 miljard sigaretten met merken als Marlboro en Chesterfield. In 2012, het laatste jaar waarvan het bedrijf de cijfers heeft gedeponeerd, boekte de fabriek een omzet van 511 miljoen euro, en steeg de winst met 21 procent naar 145 miljoen.

In januari werd de fabriek één dag stilgelegd door een staking, en dreigden de vakbonden met nog eens 48 uur staken. Die dreiging was voldoende voor de directie om een cao-akkoord met de bonden te tekenen dat er riant uitziet. Er werd 3 procent loonsverhoging betaald, plus 1.500 euro ineens, plus een stijging van de reiskostenvergoeding van rond 40 euro per maand.

Philip Morris is al sinds 1969 in Nederland en sinds 1980 in Bergen op Zoom. Het bedrijf behoort tot Philip Morris International. Dat is een Amerikaans bedrijf, maar mag niet worden verward met Philip Morris America. In 2008 splitste eigenaar Altria de sigarettenfabrikant in tweeën: een Amerikaanse tak en een internationale tak, met een eigen beursnotering. Beide bedrijven hebben wel dezelfde merken.

Volgens de woordvoerder is de fabriek in Bergen op Zoom een van de grootste, misschien wel de grootste in de wereld, en zeer modern. 'We exporteren naar veel landen in Europa, en naar Japan. En daar zijn de eisen extreem hoog.'

Maar nergens daalt de afzet van Philip Morris zo snel als in Europa. De totale sigarettenverkoop daalde in twee jaar met 3 procent tot 880 miljard stuks. In Europa was de daling 13 procent.

Philip Morris kondigde woensdag de sluiting aan van zijn sigarettenfabriek in Melbourne in Australië, eind dit jaar. De productie wordt verplaatst naar Zuid-Korea. Philip Morris zegt dat die beslissing is genomen wegens de strengere regelgeving in Australië: daar werd ander vloeipapier wettelijk voorgeschreven.

In 2008 ging British American Tobacco al het land uit. Dat bedrijf had een fabriek met 570 man in Zevenaar, maar die werd gesloten. In 1992 sloot al de Amsterdamse BAT-fabriek ten koste van 120 banen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden