'Massa-ontslagen in Nederland door kredietcrisis'

Als de Nederlandse overheid en financiële sector niet snel greep krijgen op de kredietcrisis, gaan er in de Nederlandse industrie op grote schaal banen verloren.

ANP

‘Zeg maar gerust massa-ontslagen’, zo liet Jan Kamminga, voorzitter van de brancheorganisatie FME-CWM voor de technisch industriële sector, donderdag weten.

Volgens Kamminga levert de crisis in het bankwezen ‘een grote bedreiging op voor de industrie’. Overheden en banken moeten dan ook snel ervoor zorgen dat het bancaire systeem weer gaat werken, aldus Kamminga in een aflevering van Forum Video, een internetprogramma van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Binnen de industrie is grote onrust ontstaan nadat kredietverzekeraar Atradius vorige week zo'n 20.000 bedrijven op de ‘zwarte lijst’ had gezet omdat die als gevolg van de kredietcrisis en de economische achteruitgang niet meer voldoende kredietwaardig zouden zijn.

‘De telefoon staat hier roodgloeiend’, aldus Kamminga. De maatregel van Atradius zet volgens de FME-voorzitter ‘de bijl aan de exportpositie’ van de industrie. ‘65 procent van onze afzet gaat naar het buitenland. Het is echt heel ernstig als je daarin niet wordt gesteund’.

Voor bedrijven die tijdelijk in de problemen komen, biedt een verruiming van de regeling voor werktijdverkorting, een wetsvoorstel waaraan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) werkt, soelaas. ‘Maar als de crisis voortduurt, helpt werktijdverkorting ook niet meer en staan we voor ontslagen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden