Massa-ontslag en nieuw kapitaal redden Olivetti
Met het ontslag van vijfduizend werknemers in Italië en andere landen, afstoting van niet-strategische activiteiten en een kapitaalsuitbreiding van bijna 2,9 miljard gulden moet het Italiaanse computerbedrijf Olivetti van de ondergang worden gered....
Van onze correspondent
Jan van der Putten
ROME
Het in 1901 gestichte Olivetti-concern tobt al jaren. Van de 57 duizend personeelsleden die het in de wereld had in 1990, zijn er inmiddels 20 duizend ontslagen. De eerste helft van dit jaar leed het bedrijf een nieuw verlies van ruim één miljard gulden.
Tegen de zaterdag aangekondigde ontslaggolf hebben de vakbonden fel geprotesteerd. Ze vinden het argument dat de werknemers niet produktief genoeg zijn, onzinnig. Vooral het management zou schuld treffen. Het gemeentebestuur van de Noorditaliaanse stad Ivrea, waar het moederbedrijf van Olivetti is gevestigd, is radeloos nu vrijwel de enige werkgever van de stad nog meer mensen op straat zet.
De president van Olivetti, Carlo De Benedetti, heeft verzekerd dat hij de belangrijkste aandeelhouder blijft en dat de banken bij wie het concern in het krijt staat, niet de nieuwe eigenaars zijn geworden. Maar het is onduidelijk wat de rol van de banken zal zijn als de beurs onvoldoende reageert op de gevraagde mega-kapitaalsuitbreiding.
Deze banken worden alle beheerst door Mediobanca, die ook aandeelhouder van Olivetti is. De architect van de herstructurering van Olivetti is de onvermijdelijke Enrico Cuccia, sinds mensenheugnis de huisfinancier van Fiat en de andere grote Italiaanse familiebedrijven. De Benedetti heeft ontkend dat ook hij door Cuccia is ingepakt.
Eind vorige maand was het Cuccia die Ferruzzi-Montedison, eens Italiës op één na grootste bedrijf, liet opslokken door Gemina, dat gecontroleerd wordt door Fiat en hemzelf. De centrum-linkse kandidaat-premier Romano Prodi heeft geprotesteerd tegen de groeiende, ongecontroleerde en anti-democratische macht van het duo Cuccia-Agnelli.