NieuwsSaoedi-Arabië

Massa-executie: Saoedi-Arabië onthoofdt 37 veroordeelde ‘terroristen’ op één dag

Bij een massa-executie in Saoedi-Arabië zijn dinsdag 37 overwegend sjiitische gevangenen onthoofd. Het gaat om de grootste massa-executie in drie jaar, zo schrijft The Washington Post. In totaal zijn in de eerste vier maanden van het jaar al 105 veroordeelden ter dood gebracht in het land.

null Beeld AP
Beeld AP

De meesten zijn veroordeeld wegens terrorismegerelateerde misdaden en behoren tot de sjiitische minderheid in het land. Volgens Amnesty International zijn de mannen ‘na schijnprocessen’ veroordeeld op basis van valse bekentenissen die door foltering zouden zijn verkregen. Onder hen zijn zeker drie minderjarigen.

De vrees is dat de executies zullen leiden tot verdere sektarische spanningen tussen soennitische moslims in Saoedi-Arabië en sjiitische moslims in buurland Iran.

Extremisten

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Saoedi-Arabië hielden de geëxecuteerde mannen er extremistische ideologieën op na en vormden zij terroristische cellen met als doel het verspreiden van chaos en het uitlokken van sektarische twisten.

De personen zijn schuldig bevonden aan het aanvallen van beveiligingsinstallaties met explosieven, het doden van een aantal veiligheidsfunctionarissen en het samenwerken met vijandige organisaties tegen de belangen van het land, aldus het ministerie.

Saoedi-Arabië’s hoogste raad van geestelijken, allen ultraconservatieve soennieten, heeft verklaard dat de executies zijn uitgevoerd in overeenstemming met de islamitische wet.

Het lichaam van een van de geëxecuteerde mannen – Khaled bin Abdel Karim al-Tuwaijri – zou publiekelijk aan een paal zijn vastgemaakt om als voorbeeld te dienen. De verklaring vermeldde niet in welke stad het publieke vertoon plaatsvond.

Spanningen

De laatste massa-executie in Saoedi-Arabië vond plaats in januari 2016, toen 47 mensen, onder hen ook de sjiitische geestelijke Nimr Baqer al-Nimr, op dezelfde dag ter dood werden gebracht wegens terroristische activiteiten. Dit leidde tot spanningen en de opschorting van de diplomatieke betrekkingen tussen Riyad en Teheran.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden