Masja Poetin en de Hollandse connectie

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN SCHOORL

AMSTERDAM - Lang kon hij in alle stilte de schoonzoon van Poetin zijn en hoge functies bekleden bij Russische energiebedrijven. Maar door de komst van de Russische president naar Nederland lijkt iedereen nu te weten dat de Nederlander Jorrit Faassen al geruime tijd verkering heeft met Maria (Masja) Poetin en - deels - in Voorschoten woont.

Of hij officieel getrouwd is, en de hand van dochterlief bij Poetin schoorvoetend heeft opgeëist, is een klein mysterie dat van hogerhand in Rusland niet wordt opgehelderd. In Voorschoten heeft Faassen onroerend goed gekocht, maar in de documenten van het kadaster staat Jorrit Joost Faassen (33) nog steeds geboekt als 'ongehuwd' en 'geen geregistreerd partner'.

De wijk in Voorschoten waarin Faassen en de blonde Poetin (geb. 1985) samenwonen heet de Krimwijk, en bestaat uit in de jaren vijftig begonnen nieuwbouw. Hij heeft daar drie appartementen gekocht, op verschillende plekken, en de nodige parkeerplaatsen, onder meer bij Albert Heijn, voor een totaalbedrag van rond de 700 duizend euro. In de koopovereenkomsten staat ook zijn adres in Moskou.

Wat verder opvalt aan die aankopen, die hij tussen 2009 en 2011 deed, is dat er geen hypotheken aan de aanschaf verbonden zijn. Faassen kon blijkbaar de honderdduizenden euro's zo aftikken. En waarom ook niet, gezien zijn opmerkelijke zakelijke activiteiten als jonge Nederlander: onroerendgoedspecialist bij Gazprombank-invest en als 28-jarige al vicepresident van Stroitransgaz, een omvangrijk bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg van gas- en oliepijpleidingen. Bij het laatste bedrijf werkt hij nu niet meer, zo blijkt althans uit de website van de onderneming.

Af en toe duikt er een vage foto van hem op, met een mutsje op; voor de rest blijkt Faassen een onbekend figuur. Ook in de Krimwijk wordt hij weinig gesignaleerd, vertelden anonieme buurtbewoners aan het Leidsch Dagblad, dat er zaterdag over schreef. Een naambordje ontbreekt op de Voorschotense adressen.

Faassen werd in 1980 in Leiderdorp geboren en zou aan de Haagse Hogeschool bouwkunde hebben gestudeerd. Op een receptie in Moskou, waar zakenlui van Shell en Gazprom waren verzameld, in de zomer van 2009, zou Faassen Maria hebben ontmoet.

Tweeënhalf jaar geleden geleden kwam hij door een verkeersincident, met een uiterst curieuze afloop, voor het eerst in het nieuws. Op 13 november 2010 werd hij in het centrum van Moskou klemgereden door de Mercedes van de Russische bankier Matvei Oerin, omdat hij de Rus geen voorrang had gegeven.

Zeven lijfwachten van de woedende bankier liepen met honkbalknuppels op Faassen af, sloopten zijn auto en bedreigden hem. Hij liep verwondingen aan zijn hoofd op.

Een dag later arresteerde een speciale eenheid van de politie de bankier en zijn lijfwachten. Er zouden drugs zijn gevonden en wapens en talrijke bewijzen van corruptie. In april 2011 werd Matvei Oerin tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld, een straf die later tot 4,5 jaar werd verhoogd. Van het zakenimperium van Oerin bleef weinig over. De afgelopen jaren raakten in ieder geval zes van zijn banken hun licentie kwijt.

Of Jorrit Joost Faassen ooit aangifte heeft gedaan, dan wel bij zijn schoonvader melding heeft gemaakt van het verkeersincident, is niet bekend.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden