Maserati-man neemt de tijd tijdens eerste dag proces

Een paar ton aan 'leningen', een Volksagen Beetle, een huis in de Spaanse badplaats Altea en een duur appartement in Lelystad. Met die onderwerpen begon donderdag in de Amsterdamse Rechtbank het proces tegen de oud-directeur van woningcorporatie Rochdale, Hubert Möllenkamp.

Hubert Möllenkamp komt donderdag aan bij de rechtbank. Beeld anp

Vooraf werd er gespeculeerd dat 'de Maserati-man' verstek zou laten gaan bij het zeven dagen durende proces. Maar de inmiddels 65-jarige nam ruim de tijd om alle vragen van de rechtbank in onvervalst Amsterdams te beantwoorden. Zijn vrouw Alberdien V. liet wel verstek gaan, het bezorgt haar te veel stress de massaal uitgerukte media te moeten trotseren, vertelde Möllenkamp in de marge van de zitting.

Centraal stonden de gunsten die Möllenkamp kreeg van zijn Arie van E., oprichter en enige eigenaar van het vastgoedbedrijf Nawon. Het succes van Nawon - dat ooit 250 miljoen euro aan vastgoed op de balans had staan - was volledig te danken aan Rochdale, bekende Van E.. De corporatie verkocht hem grote blokken sociale huurwoningen die Nawon vervolgens 'uitpondde'.

Echte vrienden waren Möllenkamp en hij niet, vertelde Van E.. 'Meer zakenrelaties. Hij was de baas en ik ook, dus we spraken elkaar wel met enige regelmaat.' Möllenkamp: 'We kwamen echt niet op elkaars verjaardagen.'

(Tekst gaat verder onder foto).

Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp, arriveert bij de rechtbank van Amsterdam. Beeld anp

Afhankelijk van Rochdale

Ondanks oppervlakkige relatie ging Van E. er dus wel mee akkoord om Möllenkamp voor een opgeteld bedrag van zo'n 1,3 miljoen euro aan gunsten te verlenen. Steeds kwamen de verzoeken om geld van Möllenkamp en volgens de Justitie ging Van E. er op in omdat hij zakelijk totaal afhankelijk was van Möllenkamp.

De 66-jarige vastgoedman had dat bovendien zelf eerder verklaard bij de FIOD, zo bleek uit passages die de officieren voorlazen. Daar kwam Van E. wat terug. Hij was inderdaad erg afhankelijk van Rochdale. Hij stond namelijk '6 tot 7' miljoen euro op een gezamenlijk project en kon de relatie dus absoluut niet verbreken. Maar hij gaf de leningen echt niet om zo aan werk te komen. Van E.: 'Zo was ik destijds gewoon, ik heb nog veel meer mensen geld geleend dat ik nooit meer heb teruggezien. Ik ben daar veel te makkelijk in geweest, dat zeg ik nu.'

Failliet

De briefjes die justitie in zijn archief vond en waaruit blijkt Möllenkamp geld feitelijk niet leende maar op termijn zou krijgen, betitelt hij als 'gedachtespinsels die nooit in praktijk zijn gebracht'. Hij zou het geld nog wel terug krijgen wanneer Möllenkamp met de VUT zou gaan, dacht Van E.. 'Dan zou Möllenkamp een soort ambassadeur kunnen worden voor Nawon. Hij was toen nog een gevierd man, die zo bij ministers kon binnenlopen.'

Dat is dus anders gelopen. Möllenkamp is failliet Van E. kan naar het geld fluiten. Zelf komt hij nu rond van AOW, de fraudezaak luidde het faillissemment van Nawon in. Zijn huwelijk heeft ook niet gered en van zijn reputatie is eveneens weg, verklaart Van E. 'Ook ik was een gevierd man. Maar in de Quote figureer ik nu vaak als 'vastgoedboefje', en ik heb er de bijnaam 'Arie Ferrari' omdat ik zo'n auto had.' Hij wil niet zielig doen, benadrukt hij een paar keer. 'Maar zo is het nu eenmaal.'


Mogelijk meineed van Möllenkamp voor enquêtecommissie

Mag Hubert Möllenkamp vervolgd worden voor meineed? Zijn advocaat Petra van Kampen vindt van niet en wilde de verdenking al voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak donderdag geschrapt zien.

Möllenkamp kreeg de meineed aan zijn broek nadat hij vorig jaar onder ede bij de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties veklaarde dat hij 'nooit' geld, gunsten of steekpenningen had aangenomen. 'Ze zijn mij nooit aangeboden en ik heb ze nog nooit gevraagd.' Aangezien hij nu juist voor steekpenningen wordt vervolgd, is de conclusie van Justitie dat hij onder ede heeft gelogen.

Haar cliënt is 'gedwongen' tot een voor hem belastende verklaring, vind Van Kampen. Getuigen bij de parlementaire enquête hebben namelijk geen zwijgrecht. De commissie zou die bevoegdheid hebben misbruikt voor een een-tweetje met het OM. Zeker omdat de vraag volgens Van Kampen totaal niet paste in de onderzoeksopdracht van de enquête.

Ook de officier was destijds verrast over de vragen, zij ze. 'Wij hebben ze ook zeker niet ingefluisterd.' Maar de meineed moet volgens haar zeker vervolgd worden 'omdat iedereen anders rustig voor de enquêtecommissie kan liegen'. De rechters beslisten daarop dat deze 'zeer principiële kwestie' wel degelijk uitgebreide behandeling verdient en pas in het eindvonnis zal worden afgewogen.

Voorzitter Roland van Vliet van de enquêtecommissie heeft zijn oordeel al wel klaar. 'Wat die raadsvrouw zegt is volstrekte kolder. Er was geen deal met het OM en de vraag was logisch, want ons onderzoek ging ook over zelfverrijking. Als Möllenkamp gelogen heeft, moet hij bestraft worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden