Update

Masela verliest kort geding over Spelen

Turnster Wyomi Masela is er maandag niet in geslaagd via een kort geding deelname aan de Olympische Spelen af te dwingen. Masela was aanvankelijk aangewezen door gymnastiekbond KNGU, maar dat besluit werd teruggedraaid nadat haar concurrente Céline van Gerner met succes naar de rechter was gestapt.

null Beeld anp
Beeld anp

Nadat de bond Van Gerner halverwege juni voordroeg voor Londen, spande Masela een kort geding aan. Rechter Dirk Vergunst oordeelde maandag in Zutphen dat het weliswaar 'zuur' was dat Masela eerder had gedacht zeker te zijn van deelname, maar dat de regels uiteindelijk correct zijn toegepast.

Nadat Masela en Epke Zonderland in februari waren voorgedragen vochten hun concurrenten - respectievelijk Van Gerner en Jeffrey Wammes - dat besluit aan. Beiden beriepen zich erop dat in de kwalificatieprocedure van sportkoepel NOC*NSF nog wedstrijden stonden vermeld in mei en juni.

De rechter gaf hen gelijk, waarna de KNGU pas in juni opnieuw een keuze op basis van medaillekansen mocht maken. Masela stelde tevergeefs dat ze na haar aanwijzing haar training dermate had aangepast dat ze in die latere wedstrijden niet optimaal kon presteren.

De KNGU, vertegenwoordigd door topsportmanager Hans Gootjes, voerde bij monde van de advocaat aan dat zij slechts heeft uitgevoerd wat haar eerder door de rechter is opgedragen. In de hernieuwde afweging kwam de bond tot de conclusie dat de kansen voor Van Gerner - op twee toestellen bovendien - hoger mogen worden aangeslagen dan die van Masela.

De rechter had alle begrip voor de onvrede bij Masela. 'Je mist nu misschien het hoogtepunt van je carrière. Je bent op het verkeerde been gezet, maar ik ben gebonden aan de regels van NOC*NSF en de KNGU.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden