Mary Jane Veloso: wie is de vrouw die al drie keer aan de doodstraf ontsnapte?

Gisteren zijn in Indonesië - ondanks grote internationale druk - acht ter dood veroordeelde drugssmokkelaars geëxecuteerd. Alleen de Filipijnse Mary Jane Veloso werd gespaard, naar verluidt omdat er nieuw bewijs voor haar onschuld was opgedoken.

Redactie
De executie van de Filipijnse vrouw Mary Jane Fiesta Veloso werd op het laatste moment uitgesteld. Beeld anp
De executie van de Filipijnse vrouw Mary Jane Fiesta Veloso werd op het laatste moment uitgesteld.Beeld anp

De Filipijnse dienstmeid Mary Jane Fiesta Veloso wordt geboren in een arm gezin in Cabanatuan, Nueva Ecija, als jongste van vijf kinderen. Op 17-jarige leeftijd trouwt ze, maar enkele jaren later gaat het koppel uit elkaar. Veloso houdt aan het huwelijk wel twee kinderen over: een zoon van zes en een zoon van twaalf jaar oud. Vlak voor haar arrestatie werkt ze tien maanden als dienstmeid in Dubai, maar neemt ontslag nadat ze bijna verkracht wordt. 'Omdat er iemand was die me wilde verkrachten, keerde ik naar de Filipijnen terug', getuigt ze.

Omdat ze in haar thuisland niet voldoende geld kan verdienen om haar zoons naar school te laten gaan, zoekt Veloso noodgedwongen naar een nieuwe oplossing. 'Verschillende keren ging ik naar het hoofdkantoor in Manila om een vaste baan als huishoudster te krijgen, eventueel in een ander land', zegt ze. Maar telkens zonder resultaat. 'Tijdens drie maanden van wachten heeft het agentschap mij niet één keer gecontacteerd.'

null Beeld reuters
Beeld reuters

Nadat een vriend haar een baan in Indonesië belooft, trekt de Filipijnse in april 2010 dan ook naar het land. Aan de grens wordt ze echter aangehouden omdat er in haar koffer 2,6 kilogram heroïne verborgen blijkt te zitten. Bij haar arrestatie geeft Veloso aan niet van de drugs op de hoogte te zijn. Ook gedurende het hele proces blijft ze haar onschuld volhouden. Naar eigen zeggen zou ze door haar nicht, Maria Kristina Sergio, in de val gelokt zijn. Volgens Veloso zou Maria Kristina werken in opdracht van een internationale criminele bende en zou ze de drugs stiekem in haar koffer geplaatst hebben.

In oktober 2010 wordt Mary Jane voor de eerste keer ter dood veroordeeld. Dankzij inmenging van de toenmalige Indonesische president, Susilo Bambang Yudhoyono, wordt de uitvoer van de straf echter uitgesteld. Na de aanstelling van Joko Widodo als huidig president van het land in januari 2015, wordt executie van Veloso voor een tweede maal op de agenda geplaatst. Widodo heeft het aantal executies sinds zijn aantreden fors opgeschroefd.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Nadat al haar verzoeken tot strafbemiddeling in hoger beroep door het Indonesische gerecht worden afgewezen, schiet de Filipijnse president, Benigno Aquino III, zijn landgenote ter hulp. Op een bijeenkomst van de AESAN Summit in Kuala Lumpur op 27 april 2015, verzoekt hij zijn collega-president Widodo, Veloso gratie te verlenen. Die laatste wijst dat voorstel in eerste instantie af: Mary Jane zal samen met acht andere ter dood veroordeelde drugssmokkelaars - onder wie Andrew Chan en Myuran Sukumaran, de twee Australische leden van 'the bali nine'-groep, een Braziliaan, een Indonesiër en vier Nigerianen - voor een vuurpeloton geplaatst worden.

Nieuw bewijsmateriaal

In de nacht van dinsdag op woensdag (plaatselijke tijd) - de datum van de executie - wordt echter beslist dat het doodsvonnis van de Filipijnse opnieuw uitgesteld zal worden, dit maal om haar te laten verschijnen als getuige in een nieuwe rechtszaak. Naar verluidt zouden de personen die verantwoordelijk zijn voor de drugssmokkel zich gemeld hebben bij de Indonesische politiediensten.

De overheid van het land besluit het leven van Veloso voorlopig dan ook nog even te sparen en haar de kans te geven om de bewijslast tegen haar nicht, en eventueel verdoken opdrachtgeefster Maria Kristina Sergio, te verzwaren, en haar eigen onschuld aan te tonen.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden