Marx

Aan de zuidwestelijke rand van Amsterdam, in de richting van Schiphol, ligt het businesspark Riekerpolder. Het is nog volop in ontwikkeling, om niet te zeggen: een bouwput....

Hoeveel businessparken zijn er inmiddels in Nederland? Vele duizenden,schat ik. Waarom hebben ze allemaal wel een naam, maar geen nummer? Ik zoudat mooier vinden - aan cijfers komt bovendien geen einde, en dat geldttoch duidelijk ook voor het fenomeen businesspark.

Maar goed.

Rondom de winderige bouwput die het businesspark Riekerpolder nu nogis, bevinden zich toch al een paar monumentale gebouwen: het roestbruinehoofdkwartier van de kledingfirma Mexx, een groot kantoor van IBM, eengrauwgrijze kolos waaraan de weidse benaming Adam Smith Building is gegevenen waarin diverse bedrijven zijn gevestigd: OG Partners, CIT GroupNederland, DPA Financial People.

Ook zijn er in het park een paar grote gebouwen waar nog helemaal nietsin zit, tienduizenden vierkante meters kantoor die ieder moment betrokkenkunnen worden via www.flexibelhuren.nl. Tot slot is er het Dutch DesignHotel, een gebouw zo afgrondelijk lelijk dat het wel eens van Carel Weeberzou kunnen zijn.

Niet alleen het businesspark (het bestaat verder uit bouwketen,hekwerken, mobiele bouwvakkerstoiletten en verdwaalde heuvels zand engrind) heeft een naam, ook de straten hebben een naam. Geheel in lijn metde economie die hier floreert, is gekozen voor de namen van grote economen.David Ricardo heeft een straat, Thomas Malthus idem dito. John Keynes heefteen enorm plein waar ooit een fontein op zal staan, net als Adam Smith. Datis nu nog een grasveld, maar het straatnaambord staat er alvast, blauw enwit, stevig op een blinkende paal.

Ook aan Karl Marx is gedacht; de schrijver van Das Kapital, de man diehet hele leven begreep als een economische strijd, de grondlegger van hetsocialisme heeft een pad, jawel, het Karl Marxpad. Het ligt tussen hetDesign Hotel en het IBM-kantoor. Een echt pad is het trouwens niet eens;het is de toegangsweg tot de parkeergarage van IBM. Daarna loopt het door,maar is het een fietspad van nog geen vijftig meter dat uitkomt op deSloterweg.

Op de hoek is een bushalte, en daarnaast een Assembly Station. Datklinkt groots, maar het is niet meer dan een groen bord waarop een paarpoppetjes staan. Hier kunnen IBM-employés wachten op de IBM-shuttlebusnaar het Henk Sneevlietstation, een paar kilometer verderop, vernoemd naarNeerlands beroemdste revolutionair, een man die Marx van buiten kende, zijnleven lang streed tegen het grootkapitaal en in 1942 door de fascistischebezetter werd vermoord.

Ja, de geschiedenis.

Wie zou hebben besloten Karl Marx een pad te geven in een businesspark?Een commissie natuurlijk, of is het een verzoeknummer geweest van demultinational IBM? Is de achterliggende gedachte dat Marx nauwelijks ietsheeft betekend? Je rijdt eroverheen om in de parkeergarage te komen - lachen toch?

Of weet niemand meer wie Marx was en is het pad op een achternamiddagdoor de commissie geloodst door een ver familielid van Henk Sneevliet? Ishet pad het begin van een frisse comeback van het socialisme, in de boezemvan een businesspark? Het kan allemaal, maar de regen blijft vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden