RECAP

Martine doet iets geweldigs: ze zegt de zwarte vrijstelling te hebben

Martine de Jong bespreekt de vierde aflevering van Wie is de Mol? van gisteravond. (Heeft u de aflevering nog niet gezien: onderstaand stuk kan spoilers bevatten)

Martine de Jong
null Beeld AVROTROS
Beeld AVROTROS

Zoals elke week begint Art met een cryptische tekst voor de kandidaten. Even dacht ik dat hij alle locaties uit Goede Tijden, Slechte Tijden aan het opnoemen was, maar het bleken Nederlands gerelateerde plekken op het Sri Lankese Galle: de Nederlands Hervormde Kerk, het Historisch Huis, het Clippenberg Bastion, Hotel Dendermonde en het Huis van Ludo. De kandidaten krijgen drie kwartier om bij alle bezienswaardigheden portretten van elkaar te schieten. Er hangt steeds een briefje waarop staat wie ze precies moeten fotograferen: Parool-lezers, mensen met minder dan twee tatoeages en het illustere trio Spruitje, Muis en Kukelpapa.

De groep raakt na afloop niet uitgegiebeld over die koosnamen, maar ik wil toch even aandacht vragen voor het feit dat het Muis gelukt is een tatoeage voor mij verborgen te houden met al zijn naaktloperij. Serieus, wáár zit die tatoeage?! Ik heb alleen een stukje onder een handdoek rond zijn middel nog niet gezien. Superverdacht. Margriet blijkt in zo'n beetje elke foto te moeten figureren, wat resulteert in een hoop gemopper en gezweet en ze gaat er geen spruitje harder van lopen. Slechte conditie of de Mol? Misschien wel beide natuurlijk. Het communiceren via de walkie talkies gaat zoals altijd rommelig, maar uiteindelijk komen we toch nog te weten hoe laat de vuurtoren die avond opkomt.

Drie goede foto's leveren uiteindelijk €750,- op voor de pot. En daarmee bedoel ik dus de portemonnee, niet Margriet.*disclaimer De enige persoon die op geen enkele juiste foto staat is Marlijn, waarvan akte. Diezelfde avond ontstaat er nog even een spannende situatie, waarin Rik het penningmeesterschap tevergeefs probeert te kapen, maar Margriet kijkt wel mooi uit. Niemand hoeft te weten dat ze twee afleveringen geleden geld heeft ontvreemd.

Gekke witruimte russen 'M' en 'acht' Beeld AVROTROS
Gekke witruimte russen 'M' en 'acht'Beeld AVROTROS

Iedere week verschijnt er een recap van Wie is de Mol op Volkskrant.nl (In deze recaps staan mogelijk spoilers).

Klom ik op een trapje naar het raamkozijn Beeld AVROTROS
Klom ik op een trapje naar het raamkozijnBeeld AVROTROS

Bom

De volgende dag heeft Art een ingewikkeld spel bij de Ambalangoda Tempel voor ze in petto. In een cirkel staan twaalf kommetjes opgesteld en ze mogen om beurten een rondje lopen. In kommetje zeven ligt een bom die Viktor onmiddellijk vindt met zijn feilloze labradorneus, en dat terwijl dat lieve hondje op de trap hem nog probeerde te waarschuwen! Je bent een voormalig inspecteur hondenbelasting of je bent het niet. Marlijn en Chris brengen geld binnen, iets wat ze onverdacht zou moeten maken, maar ik weet het niet, er zat een luchtje aan. Even aan Viktor vragen. Met hun onderbroeken vol jokers keren ze terug naar het hotel. Martine doet iets geweldigs: ze zegt de zwarte vrijstelling te hebben. Margriet doet iets net zo geweldigs: ze zegt niets.

De kandidaten krijgen nog een laatste opdracht op een privé-eiland: onthoud alle voornamen van de gasten op een borrel die daar gehouden wordt. Zei je een borrel? Chris is al naar de overkant gezwommen. 'Ajouad, kom snel, er zijn hier allemaal vrouwen die jij moet doen!'

Margaritha verzon (naast een beter uit te spreken naam voor zichzelf) flink wat ezelsbruggetjes om de onuitspreekbare voornamen van de gasten te kunnen herinneren. Washandje, Zij-met-de-druppel, Chin-daka-met-de-kin, de altijd moeie Bed-toe, 'één van de chicks van Ajouad', Spruitje, Muis en Kukelpapa. Een van de mannen blijkt een paar woorden Nederlands te spreken dus die zullen ze wel Naydee-Lance hebben genoemd.

Brrrr Beeld AVROTROS
BrrrrBeeld AVROTROS

Goodiebag

Dan nu een kleine quiz: welke van onderstaande uitspraken deed Chris na het nuttigen van enkele glazen wijn (het goede antwoord staat onderaan deze recap):
A. HA HA HA, wat is dit lache, man!
B. Y'all are at the party now!
C. Do you know where the bar is?

Als het feestje afgelopen is krijgen 65 van de gasten een goodiebag met de juiste naam uitgereikt. Ze hadden er veel meer goed dan ze zelf dachten, tot groot verdriet van Ajouad. Hij vergeet nooit de naam van een mooi meisje! Hoe konden ze daar aan twijfelen. Wat is dat trouwens met Art die steeds nul euro uitbeeldt alsof hij succesvol aan het duiken is? Om het nog erger te maken vertelt Art ze dat er een familiefoto van de Mol op het feestje te zien is geweest.

null Beeld AVROTROS
Beeld AVROTROS
null Beeld AVROTROS
Beeld AVROTROS

Was het deze foto? Dan weten we nu dat Chris, Viktor, Rik en Carolina de Mol niet kunnen zijn. Omdat ze zwart is, ja.*disclaimer

Margriet zet de zwarte vrijstelling in en Ajouad krijgt eindelijk zijn scherm te zien: het is mooi helderrood. Zonde van al die jokers, die kunnen terug bij zijn grote vriend in zijn onderbroek. Ja, dat zei hij ook zelf. Chris barst in huilen uit want zijn mattie moet naar huis, terwijl ze beide op hetzelfde spoor zaten! Zou Marlijn dan toch niet de Mol zijn? Op naar volgende week.

null Beeld Martine de Jong
Beeld Martine de Jong

Antwoord: A, B én C natuurlijk, lache man. Proost.

*disclaimer Dat zei ze zelf!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden