Martin Wolf is de azijnzeiker van de elite

Peter de Waard

Columnist Martin Wolf van de Financial Times is een oude zuurpruim. Zoiets als Johan Derksen en Maarten van Rossem; allemaal zestigers die met hun toneelstukjes zo veel succes hebben dat doemdenken en cynisme een deel van hun karakter is geworden. Alleen houdt Derksen zich met sport bezig, Van Rossem met geschiedenis en Wolf met economie.

Een ander verschil is dat Wolf de azijnzeiker is van de elite en Derksen en Van Rossem van het volk. Sinds zijn opleiding aan de universiteit van Oxford zweeft Wolf al in hogere regionen. Hij flirtte ooit met de politiek, maar werd later journalist en commentator van de FT - bij uitstek de krant van het establishment.

Hij is ook bevriend met talrijke politici en wetenschappers die tijdens rijkelijk besprenkelde lunches de wereldproblemen doornemen in plaats van dat ze in de pub om de hoek naar voetbal kijken.

Internationaal maakt hij deel uit van het ooit door prins Bernhard opgerichte mysterieuze Bilderbergonderonsje. Hij is tevens vaste gast van het World Economic Forum dat in het ski-oord Davos jaarlijks de noden van de wereld bespreekt. Hij is zo bezeten van grafieken dat hij het te druk heeft om een gewoon mens tegen te komen. Dankzij zijn netwerk heeft hij echter de reputatie gekregen 'een van de meest invloedrijke commentatoren van de wereld te zijn', wiens schrijfsels voor alle gezagsdragers een must zouden moeten zijn.

Deze week verscheen de Nederlandse vertaling van zijn ruim 500 pagina's tellende boek De shifts en de shocks, waarin hij betoogt dat de volgende crisis er aan komt. Uiteraard leverde hem dat lovende recensies op van de andere economische telgen van het establishment, maar het boek is net zo min een praktisch handvat voor beleidsmakers als de adviezen van John Derksen voor voetbaltrainers.

Eigenlijk spreekt Wolf zichzelf steeds tegen. In een mooi interview met de Volkskrant zei hij twee weken geleden dat hij vindt dat banken een publieke functie hebben en zich niet door winst moeten laten leiden, maar hij pleit er niet voor ze te nationaliseren. Hij pleit voor een herverdeling, maar is het oneens met Piketty. Hij noemt de euro een onding dat tot meer armoede en nationalisme heeft geleid, maar pleit wel voor een kleine eurozone met Duitsland en Frankrijk. Hij zegt dat Spanje, Groot-Brittannië en België geen samenhangende natiestaten zijn, maar vergeet dat Duitsland ook pas 150 jaar bestaat. Hij voorspelt rampspoed, maar concludeert dat het 'te vroeg is om te zeggen wat de crisis van 2007 voor de wereld zal betekenen'.

De beleidsmakers die Piketty zeker moeten lezen, kunnen zich de moeite besparen zich ook nog door 500 pagina's Wolf te worstelen. Wolf is ondanks zijn banden met de great & good niet meer dan een van de vele economische roeptoeters, net zoals Derksen een van de 16 miljoen bondscoaches.

Niet meer en niet minder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden