Martin Sommers positie staat niet ter discussie

Wij kregen deze week enkele bezorgde brieven en telefoontjes van Volkskrantlezers over onze columnist Martin Sommer. De krant zou hem toch niet het woord ontnemen?

Martin Sommer.

Aanleiding was een strovuurtje op Twitter, waar enkele linkse stemmen zich over Sommer beklaagden. Rutger Bregman (De Correspondent): 'Weer lekker feitenvrije column van Martin Sommer (houdt het ooit op?)' antwoord van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren: 'Niet vanzelf..ben ook al met hoofdredactie wezen praten over oa feitenvrije windbash'. Dat kwam haar op veel kritiek te staan. Max Pam gaf beiden op hun kop in zijn Volkskrantcolumn, en suggereerde daarbij dat Sommer ook binnen de Volkskrant onder druk staat, iets waar ook weblog GeenStijl graag over mag speculeren.

Ik moet allen teleurstellen (en kan de bezorgde lezers geruststellen): er is geen enkele druk op Sommer. Ik heb hartelijk gelachen om de fantasie van GeenStijl over een portrettengalerij van columnisten ter redactie waar redacteuren op Sommer een Hitlersnorretje hadden getekend. De werkelijkheid is dat we geen portrettengalerij hebben, en dat ik in de vierenhalf jaar dat ik hoofdredacteur ben nog nooit door één Volkskrantredacteur ben aangesproken over de wenselijkheid van Martin Sommers column. Soms zijn redacteuren het inhoudelijk met hem oneens, maar daar is het een opiniecolumn voor.

Overdenken

Elke keer dat Sommer vraagtekens stelt bij het energieakkoord en de grote windmolensprong waar Nederland toe heeft besloten, gaan klimaatbezorgden op sociale media flink tekeer. Ik juich die tegenspraak toe. We brengen graag scherpe opinie in de krant die de gemoederen beroert. En we drukken ook regelmatig ingezonden stukken af op Opinie en Debat die rechtstreeks tegen Martins mening ingaan.

Wat me minder bevalt aan sommige critici op Twitter, zijn de oproepen aan de Volkskrant om Sommer zijn column te ontnemen. Het zal bij die mensen wel te maken hebben met de oprechte vrees dat de planeet eraan gaat, maar de neiging om andersdenkenden te willen verbannen begrijp ik niet. Bij mij gaat het heel anders als ik een mening lees die niet de mijne is: dan worden mijn hersens aan het werk gezet en moet ik de kwestie opnieuw overdenken - misschien zelfs mijn mening herzien. Een bevredigende intellectuele bezigheid. Ik vind open debat bij uitstek passen bij de Volkskrant, een krant voor mensen met een open geest. Daarom brengen wij sinds jaar en dag meningen die ook veel lezers tegen de haren instrijken.

Feiten

Dan is er nog de kwestie van de feiten, zeker in de klimaatdiscussie. De feiten in een opinie zouden moeten kloppen, zeggen Sommer-critici. Allicht, maar wat zijn dan precies kloppende feiten als de feiten juist inzet zijn van discussie? Dan worden zogenaamde feiten soms al te makkelijk ingezet om andermans mening te delegitimeren.

Tegen de haren instrijken doet Martin Sommer regelmatig en met verve, al jaren. We gaan zo nu en dan een biertje drinken, en dan vraagt hij: hoofdredacteur, kan het nog? Mijn antwoord is dan altijd ja. Waarom? Omdat ik Martin echt heel goed vind schrijven, met een diepte, vrijheid en durf die je niet vaak tegenkomt. En dat ook nog eens in pakkende stijl. Hij is een echte vrijdenker, die nooit in voorspelbare stramienen redeneert. Toen hij een paar jaar geleden de Anne Vondelingprijs won, noemde de jury hem een 'gezaghebbende stem in politiek Den Haag'. Citaat: 'Zijn grote belezenheid stelt hem in staat om zijn onderwerpen in een bredere context te plaatsen, inclusief internationale vergelijkingen. Daarbij blijft zijn proza toegankelijk, origineel en humoristisch.'

Privé-debatje

Tenslotte terug naar Liesbeth van Tongeren. Die is inderdaad een keer langs geweest hier in mijn kamer, samen met Martin Sommer en de toenmalige chef wetenschap, Maarten Keulemans. Anders dan Max Pam neem ik dat Van Tongeren helemaal niet kwalijk. Het ging haar tenslotte om de inhoud. Ik praat of mail regelmatig met mensen die boos zijn over dingen in de Volkskrant. Dat is deel van het werk van een hoofdredacteur. Ik luister dan zorgvuldig. Argumenten zijn immers welkom en een journalist praat met iedereen. Maar de krant trekt altijd zijn eigen plan.

In dit geval beleefde ik een genoeglijk uurtje: ik kreeg zomaar een privé-debatje in mijn werkkamer: Van Tongeren, de oud Greenpeace-activiste, ging fel tegen Martins mening in. Martin tegen de hare. Toch bleef het vriendelijk en goedmoedig. Sommer is nu eenmaal altijd op zoek naar tegenspraak, argumenten en feiten. Die hij vervolgens op zijn unieke wijze verwerkt in zijn zaterdagse column, zonder last of ruggespraak. Niet voor niets heeft hij de column zelf 'Vrij Zicht' gedoopt. Ik kan niet garanderen dat we hem daarbij altijd ten voeten uit en met heroïsche blik in de verte zullen blijven afbeelden. Maar wel dat zijn stem blijft klinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden