Martin Ros kondigt boze memoires aan

Het klinkt goed, een literair agentschap genaamd Prins & Prins. En het was ook de bedoeling van Henk Prins (1927-1999) dat hij vanaf 1954 met zijn broer Theo zaken zou doen, maar die samenwerking was geen succes. De naam veranderde niet. Henk deed Prins & Prins dus voornamelijk in zijn eentje. Een vroege literair agent, die geld verdiende door voor interessante buitenlandse boeken een Nederlandse uitgever te vinden. Boekwetenschapper Lisa Kuitert trof onlangs zeshonderd mappen met het archief van 'boekenfluisteraar' Prins aan in de UB te Amsterdam, en ploos met behulp van studenten alles uit. Het resultaat staat in De Boekenwereld.

Fascinerend is de briefwisseling tussen Nabokovs zaakwaarneemster, diens alomtegenwoordige vrouw Véra, en Henk Prins, die in 1974 denkt een centje te verdienen door Lolita te slijten aan een boekenclub, zonder mevrouw Nabokov eerst in te lichten. Véra is not amused, en het komt niet meer goed.

Prins werkte ook voor De Arbeiderspers. Oud-uitgever Martin Ros herinnert zich hem ('een inlief mens'), en nog veel meer, zo blijkt uit een schuimbekkende column. Hij kondigt zijn autobiografie aan, die 'heel fel en vals' zal zijn, want Martin Ros is door velen tegengewerkt, en door niemand beloond. Een trieste zaak.

De Boekenwereld nr. 3: Prins & Prins - makelaar in boeken.

Vantilt; 77 pagina;s; € 10,-.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden