Martin Bosma: 'Waar is de universiteit Tilburg mee bezig?'

Bij de opening van het academisch jaar riep de rector-magnificus van de Radboud Universiteit dat er een 'nieuwe universitaire elite tegen Wilders' nodig is. In Tilburg wil dat nog niet erg lukken, stelt Martin Bosma, Tweede Kamerlid voor de PVV.

Martin Bosma. © ANP

Wat is er toch aan de hand met de Universiteit van Tilburg? Heeft dit instituut nog wel wetenschappelijke pretenties? Eerst de Tilburgse professor Stapel met gefingeerde data, toen Marcel Zeelenberg die met Roos Vonk van Wakker Dier/Radboud Universiteit 'bewees' dat vleeseters hufters zijn.

Vorige week mocht ik Kamervragen stellen over Rob Riemen, die een enorm aantal 'citaten' van Menno ter Braak volledig uit zijn duim blijkt te hebben gezogen, tot twee keer toe - zonder dat de universiteit ingreep. Maandag 26 september een potsierlijk stuk in de Volkskrant van Jan Jaap de Ruiter, ook al verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Nieuwe universitaire elite
Bij de opening van het academisch jaar riep de rector-magnificus van de Radboud Universiteit dat er een 'nieuwe universitaire elite tegen Wilders' nodig is. In Tilburg wil dat nog niet erg lukken. De Ruiter slaagt er al niet in de titel van mijn boek foutloos te copy-pasten. Hij schrijft dat ik stel 'dat mensen als Henk en Ingrid 'voor de christelijke waarden in Nederland opkomen' (p. 94).

Sorry, dat staat echt niet in mijn boek. Het komt zelfs niet in de richting. Henk en Ingrid figureren niet in mijn boek. Helemaal dubieus is dat De Ruiter erbij vermeldt 'p.94', daarmee een wetenschappelijke accuratesse suggererend, waarschijnlijk in de hoop dat niemand het nazoekt. Ook twee andere citaten zijn een samenraapsel.

De Ruiter roept dat ik iets uit het bijbelboek Matteüs citeer. Dat doe ik nergens in mijn boek. Hij schrijft zelfs dat ik er 'stukken uit de Bijbel' citeer. Klopt ook al niet. De Ruiter stelt dat ik in fractievergaderingen stukken uit de Bijbel voorlees. Hoe denkt hij dat te weten? Ik kan me niet herinneren dat hij een fractievergadering heeft bijgewoond.

Wetenschappelijke doodzondes
Dat zijn allemaal al wetenschappelijke doodzondes. Maar de portee van zijn stuk is dat evenzeer. Zijn verwijt is dat de PVV niet christelijk is, maar dat wel beweert te zijn. Ook hier weer een fundamenteel wetenschappelijk manco. Ik stel in mijn boek nergens dat de PVV christelijk is. Wel heb ik een enorme waardering voor het christendom, dat het grote, schragende, fundament is van onze beschaving. Ons past daarvoor enorme waardering en dankbaarheid, en niet het platvloers denigreren zoals gewoon is in linkse kring.

Dat is iets anders dan je eigen partij als christelijk bestempelen. Dat doe ik dan ook nergens in mijn boek. De Ruiter gooit ook de laatste wetenschappelijke pretenties overboord als hij schrijft dat de PVV 'terugverlangt naar de tijd dat de Kerk nog het zwaard hanteerde.' Een dergelijke verstrekkende stelling had een serieus wetenschapper onderbouwd.

Martin Bosma is Tweede Kamerlid voor de PVV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden