Update

'Martijn is heel erg bah volgens het OM'

Activiteiten van de vereniging Martijn en vooral artikelen op de website mogen dan 'een hoog bah-gehalte' hebben voor het Openbaar Ministerie (OM), dat wil nog niet zeggen dat de pedofielenvereniging verboden moet worden. Advocaat Bart Swier, de advocaat van Martijn, betoogde vandaag voor de rechtbank in Assen, dat de vereniging niet aanzet tot strafbare feiten en mag blijven bestaan.

Oud-voorzitter Ad van den Berg.Beeld ANP

'Seks met kinderen wordt door Martijn niet gepropageerd. Ze zet niet aan tot het plegen van zedenmisdrijven', stelt Swier. Dat het OM de ideeën en uitingen 'vies' vindt, is niet genoeg voor een verbod, meent hij.

Hij noemde het in zijn pleidooi veelzeggend dat het OM 28 artikelen van de website heeft geselecteerd 'met een hoog of laag bah-gehalte'. 'Het gaat er blijkbaar niet om of het handelen van de vereniging zo schadelijk is dat deze verboden moet worden, maar om de vraag of het vies - bah - is wat de vereniging doet', constateert Swier.

Verzamelplek
Nederland is verplicht pedofielenvereniging Martijn te verbieden, omdat deze club een verzamelplek biedt aan onder anderen daders van zedenmisdrijven. Dat is een van de redenen die het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bij de rechtbank in Assen gaf voor het verbieden en ontbinden van Martijn.

Verheerlijking seks met kinderen
Een andere reden is dat de pedovereniging seks tussen volwassenen en kinderen goedpraat en zelfs verheerlijkt, zei officier van justitie M. de Meijer. Beide zaken zijn volgens het OM niet alleen in strijd met de algemene normen en waarden, maar ook met het beleid van de overheid in Nederland en daarbuiten om kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik.

OM en Martijn staan in Assen tegenover elkaar voor de civiele rechtbank, die moet beslissen over het verzoek van het OM de vereniging te verbieden.

In juni vorig jaar meldde het OM nog dat er geen aanknopingspunten waren voor strafrechtelijke vervolging van Martijn. Ook een verbod via de civiele rechter was toen niet mogelijk, aldus het OM. Veroordelingen van (ex)bestuursleden wegens onder meer ontucht met kinderen en het bezit van kinderporno, konden niet aan de vereniging worden toegeschreven.

Ontmoetingen en materiaal uitwisselen
Inmiddels ziet het OM dat blijkbaar anders. Martijn biedt volgens het OM pedofielen en daders van kindermisbruik de mogelijkheid elkaar via internet en in de echte wereld te ontmoeten en materiaal en ervaringen uit te wisselen. Onder meer door deze vereniging kunnen volgens justitie potentiële kindermisbruikers een subcultuur, met eigen normen, waarden en regels, in stand houden en uitbreiden. Het OM noemt de veroordelingen van oud-voorzitter Ad van den Berg en 12 andere (oud-)bestuursleden in dit kader wel relevant.

De rechtbank doet op 27 juni uitspraak over het ontbindingsverzoek van het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden