Troonrede

Marten Mantel: 'Het blankemensenprobleem moet worden opgelost'

Prinsjesdag staat voor de deur, de eerste troonrede van onze nieuwe koning. Volkskrant.nl brengt vier alternatieve troonredes. Vandaag de alternatieve troonrede van schrijver Marten Mantel: 'Stel je eens voor: Nederland zonder Vespa's, zonder witte wijnadem. Tijd voor actie.'

rusten uit in een grote hangmat op de tweede dag van het Lowlands festival. Beeld anp

Leden van de Staten-Generaal,

Het is geen geheim dat ons land moeilijke tijden doormaakt. Maar wat politici en de media niet aan de kaak durven te stellen, is dat de sociaal-maatschappelijke problemen die zich in onze woonwijken voordoen overduidelijk een raciale achtergrond hebben. Bijna niemand durft het te zeggen, maar iedereen weet dat een groot deel van de overlast in ons prachtige Nederland wordt veroorzaakt door één specifieke bevolkingsgroep. En dan heb ik het natuurlijk over blanke mensen.

Er lijkt geen grens te zitten aan de terreur waaraan blanke mensen dit land onderwerpen. De cijfers van het CBS zijn onweerlegbaar. Het zijn bovengemiddeld vaak blanke moeders die het verkeer blokkeren met hun meterswijde bakfietsen. Als je op een zonnige zondagmiddag rustig in het park wilt gaan liggen, dan zijn het negen van de tien keer blanken die in je buurt gaan frisbeeën. En als iemand tijdens een gesprek je grammatica verbetert: kijk wie er tegenover je staat en ik garandeer je dat het een blanke is.

 
Het zijn bovengemiddeld vaak blanke moeders die het verkeer blokkeren met hun meterswijde bakfietsen
Marten Mantel. Beeld Sayyid Rafael San.


Medium latte macchiato frappuccino

De overlast is niet het enige probleem: deze etnische groep tast ook nog eens de Nederlandse cultuur aan. Vroeger kon je nog gewoon een koffie verkeerd bestellen, maar tegenwoordig moet je een 'medium latte macchiato frappuccino' bestellen. Voorheen kon je nog naar een vermakelijke actiefilm of doldwaze komedie, maar door de toenemende invloed van blanken worden steeds meer filmzalen bezet door Franse arthouse-films over de betekenisloosheid van ons bestaan. En waar de Bijlmer vroeger nog iets authentieks had, kun je nu niet meer door het stadsdeel fietsen zonder dat je uit diverse ramen techno hoort schallen: de soundtrack van de emancipatiebeweging van de blanke.

We willen in dit land zo graag politiek correct zijn dat niemand durft uit te spreken dat het blanke ras ten grondslag ligt aan de verloedering van onze maatschappij. Nu hoor ik je denken: kom op, niet alle blanken zijn tuig, het zijn er maar een paar die het verpesten voor de rest. En ja, misschien heb je gelijk. Maar heeft een Chinees ooit de rij bij de bakker opgehouden omdat hij per se brood zonder gluten wilde? Ben je ooit een Afrikaan tegengekomen die op de dansvloer over Game of Thrones begint te praten? En is het landelijke verkeer ooit platgelegd door Indiërs, omdat ze zo nodig allemaal naar Zandvoort willen op die enige zonnige dag van het jaar?

 
Maar heeft een Chinees ooit de rij bij de bakker opgehouden omdat hij per se brood zonder gluten wilde? Ben je ooit een Afrikaan tegengekomen die op de dansvloer over Game of Thrones begint te praten?
Still van Game of Thrones. Beeld -
 
Als je op een zonnige zondagmiddag rustig in het park wilt gaan liggen, dan zijn het 9 van de 10 keer blanken die in je buurt gaan frisbeeën

Ik wil daarom pleiten voor een strengere aanpak. Er zijn in de afgelopen jaren al een aantal zeer goede sociaal-maatschappelijke projecten opgezet om blanke mensen van de straat te houden. Denk bijvoorbeeld aan yogales, literaire avonden en de Apple Store. Het effectiefste project tot nu toe is het zogeheten muziekfestival. Evenementen als Lowlands, waar tienduizenden blanken een weekend lang in een kamp in de polder worden opgesloten, blijken heel goed te werken om de andere rassen in ons land een paar dagen rust te gunnen.

Duurzame oplossing
Maar dit zijn korte termijn-maatregelen. We hebben een duurzame oplossing nodig. En daarvoor moeten we durven om blanken op straat te benaderen. Ze aan te spreken op hun gedrag. We moeten zorgen dat we met de blanke mens in contact treden, bijvoorbeeld als ze weer eens in grote getale samenscholen op een terras, en daar etnische gerechten consumeren als rosébier en bitterballen.

Leden van de Staten-Generaal, er zullen vast ook goede blanken zijn, maar de statistieken liegen niet. Het zijn significant vaker blanken die problemen veroorzaken in ons prachtige land. Laten we er niet langer omheen draaien, en de ernst van de situatie inzien. Het blanke mensenprobleem moet worden opgelost. Stel je eens voor, een Nederland zonder verkleedfeestjes, zonder zure witte wijn-adem, zonder Vespa's. Het is tijd voor actie. Want een blanke toekomst is een donkere toekomst.

Marten Mantel (@martenmantel) is schrijver. In november komt zijn debuutroman 'Invasie op het Eiland' uit bij Lebowski/TopNotch. Het gaat over buitenaardse wezens die Texel komen bezoeken. Dit is de derde aflevering van een serie alternatieve troonredes. Schrijver Hafid Bouazza en cabaretière Karin Bruers gingen voor.

 
Leden van de Staten-Generaal, er zullen vast ook goede blanken zijn, maar de statistieken liegen niet
Winkel met Vespa's in Amsterdam. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden