Marshall blijft op 1500 meter net boven record

Neal Marshall heeft in Calgary de snelste seizoentijd op de 1500 meter gereden. Zijn tijd, 1.50,64, was slechts driehonderdste van een seconde boven het wereldrecord van de Japanner Noake....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Hoewel Marshall dit seizoen tijdens de wereldbekerwedstrijden nog niet van zich liet spreken, reed hij de 1500 meter in november al twee keer in 1.51 minuten op de snelle baan in Calgary.

Ook op de 5000 meter was Marshall snel. Hij vestigde met 6.44,04 een nieuw Canadees record. De oude toptijd (6.48,84) stond reeds op zijn naam.

In Noorwegen plaatste Brigt Rykkje zich voor het Europees kampioenschap over twee weken in Heerenveen. De Haarlemmer, met een Noorse vader en een Nederlandse moeder, werd verrassend tweede in het eindklassement. Storelid werd voor het eerst in zijn carrière kampioen van Noorwegen. Hij won drie van de vier afstanden.

Aan het EK zullen nu maar liefst zeven Nederlanders meedoen. Voor Nederland starten de drie Friezen Ritsma, Zandstra en Postma. Verder verschijnt voor België Bart Veldkamp aan de start, voor Portugal Fausto de Marreiros, voor Noorwegen Brigt Rykkje en voor Oostenrijk Marnix ten Kortenaar.

Ten Kortenaar kreeg zondag zijn licentie, omdat hij op 29 december officieel één jaar inwoner was van het land. Tijdens de nationale Oostenrijkse kampioenschappen had de Hagenaar geen enkele concurrentie. Stayer Christian Eminger meldde zich af en op zijn eerstvolgende concurrent had hij een voorsprong van ruim vier punten.

Met taemgenoot Bart Veldkamp en de andere privérijders Rintje Ritsma en Falko Zandstra bereidt Ten Kortenaar zich in Davos voor op het EK.

Gunda Niemann prolongeerde op haar thuisbaan in Erfurt de Duitse schaatstitel. De Europees en wereldkampioene allround won alle vier de afstanden. Zondag besloot de organisatie wegens de kou (min 18 graden) de laatste afstand in te korten, van vijf naar drie kilometer.

Niemann was ruim een seconde sneller dan een dag eerder op de zelfde afstand, 4.34,35 tegen 4.35,38. De 500 meter reed ze in 42,98, de 1500 meter in 2.10,98.

In het eindklassement werd Claudia Pechstein tweede, Ulrike Adeberg derde. Het tweetal plaatste zich eveneens voor het Europese kampioenschap.

Ook bij de mannen werd de slotafstand teruggebracht, van tien naar vijf kilometer. Frank Dittrich was toen al zeker van een EK-plaats en liet daarom de laatste afstand schieten. Titelverdediger Christian Breuer meldde zich ziek, waardoor Uwe Tonat zich liet kronen tot de nieuwe Duitse kampioen.

Geen van de Duitse schaatsers reed tijdens het landskampioenschap, waarmee de 400 meter-baan in Erfurt werd geopend, op klapschaatsen. Televisieploegen hadden in de week voor de titelstrijd vergeefs geloerd op een mogelijkheid om Niemann op haar per koerier toegezonden 'klappers' te betrappen. Niemann heeft laten weten vooralsnog niet van het nieuwe materiaal gebruik te maken.

Volgens Günter Schumacher, technisch directeur van de Duitse schaatsbond, zal geen van de Duitse deelnemers in Thialf op klapschaatsen verschijnen. Daarmee floot hij cheftrainer Helmut Kraus terug die zich had laten ontvallen dat de klapschaats maar moest worden verplicht.

De technische commissie van de Internationale Schaatsunie zal tijdens het EK bespreken aan welke bepalingen de klapschaats moet voldoen. Dat heeft vice-voorzitter Gerd Zimmermann van de ISU in het weekeinde in Erfurt gezegd.

De reglementen van de ISU stellen geen eisen aan de schaats. Er geldt slechts een verbod op het verwarmen van de ijzers. Zimmermann zegt positief ten opzichte van de vernieuwing van het materiaal te staan.

Waarschijnlijk zal het bestuur van de ISU al in februari bepalen welke grenzen aan de nieuwe schaats worden gesteld. Eventuele besluiten kunnen tijdens het tweejaarlijkse congres van de ISU worden genomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden