Marseille in ban blind geweld waarbij verkoolde lijken op straat worden gedumpt

Samen met het Slovaakse Kosice is Marseille dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. Juist nu kampt de tweede stad van Frankrijk met een plaag van zwaar straatgeweld, dat doet denken aan de meedogenloze Mexicaanse drugsoorlog. Vorig jaar waren er minstens 24 moorden door het gangstergeweld. De voorbije twee weken vielen er weer vijf doden. De moorden dragen vaak dezelfde schrikwekkende stempel: het slachtoffer wordt op straat met kogels doorboord en vervolgens in brand gestoken. Verkoolde lichamen zijn immers lastiger om te identificeren.

Koen Hellemans
null Beeld afp
Beeld afp

Het was gangsterbaas Faris Berrahma die de methode voor het eerst introduceerde in het straatgeweld in Frankrijk. Het leverde hem de bijnaam 'Le Rôtisseur' op ('rôtir' betekent 'braden'). Op 24 april 2006 werd Berrhama zelf vermoord door rivaliserende bendes. In Bar des Marroniers was hij naar de voetbalmatch Lyon-AC Milan aan het kijken toen liefst tien gemaskerde schutters het vuur openden. Berrahma werd dodelijk getroffen door negen kogels. Ook twee van zijn kompanen kwamen om bij de bloedige aanslag.

Neergeschoten voor gevangenis
Hierdoor laaide de gangsteroorlog (die rond drugs, wapentrafiek en invloed draait) alleen maar op. Die wordt nu meer en meer op straat uitgevochten. Vorige week werd een gangster, die nog maar net was vrijgelaten uit de Baumettes-gevangenis, vlak voor de uitgang van de gevangenis neergeschoten. Enkele dagen werden twee jongeren van 21 jaar afgeslacht op de openbare weg. Een andere jongere werd gewond bij de nietsontziende schietpartij in de Cité des Bleuets. Vrijdag werd dan weer een verkoold lijk aangetroffen, wat een drugsrazzia van de politie ontketende. De identificatie van het verkoolde slachtoffer is bijna onmogelijk en daarom deed de politie een oproep om vermiste personen te komen aangeven.

Kalasjnikovs
De lokale autoriteiten stonden lang machteloos tegen het buitensporige geweld. Aanvalswapens als Kalasjnikovs zijn erg geliefd bij de straatbendes. De boeven kunnen ze al voor enkele honderden euro's aanschaffen in het illegale wapencircuit. De laatste tijd boekte de politie dankzij een gerichter antwoord wel enkele successen.

Reactie Hollande
De regering van de erg onpopulaire president François Hollande (volgens de laatste peiling is liefst 70 procent van de Fransen ontevreden over zijn beleid) blijft niet bij de pakken zitten. Vorig jaar besliste Parijs al om extra agenten te sturen naar de gewelddadige havenstad, maar nu Marseille ook nog eens cultruele hoofdstad van Europa wordt en het imago onbesmeurd zou moeten blijven, voert minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls de druk nog op. Er werden nog eens 240 agenten ter versterking naar Marseille gestuurd en de eerste resultaten zijn volgens Valls al zichtbaar gezien de grote hoeveelheden drugs die in beslag werden genomen. Ook het systeem met verklikkers werpt meer en meer vruchten af. Zo hopen de agenten stilaan het op de criminelen verloren terrein weer terug te winnen.

Bij het verlaten van deze gevangenis werd een gangster meteen neergekogeld. Beeld reuters
Bij het verlaten van deze gevangenis werd een gangster meteen neergekogeld.Beeld reuters
Twee jonge gangsters werden afgeslacht op straat. Beeld REUTERS
Twee jonge gangsters werden afgeslacht op straat.Beeld REUTERS
De politie reageert met grootscheepse razzia's. Beeld afp
De politie reageert met grootscheepse razzia's.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld belga
Beeld belga
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden