Mars-steen krijgt een thuis

Een Amerikaanse astronoom heeft de vermoedelijke herkomst achterhaald van de meteoriet die eerder deze maand leek aan te geven dat er op de planeet Mars ooit celachtig leven kan hebben bestaan....

De steen van 1,9 kilogram is afkomstig uit een van twee ovale kratertjes op het oppervlak van de Rode Planeet, aldus Nadine Barlow van de Universiteit van Florida. 16 Miljoen jaar geleden werd de kei de ruimte ingeslingerd door een heftige inslag van een kleine meteoriet op het Marsoppervlak.

Barlow komt tot die conclusie op basis van de ouderdom van de op aarde gevonden steen en het geologisch gezien extreem recente tijdstip dat de steen werd losgemaakt. Hij is 4,5 miljard jaar oud, wat aangeeft dat hij uit het oudste deel van de planeet afkomstig moet zijn.

De recente inslag op Mars betekent dat de krater echter nog goed zichtbaar moet zijn op het planeetoppervlak. Uit de chemische samenstelling kan bovendien nog worden opgemaakt dat er ooit water in de omgeving moet zijn geweest.

Uit eerdere theoretische studies was al bekend dat Marsgesteente alleen door kleine meteorieten kan worden losgemaakt die onder een zeer kleine hoek het oppervlak raken. In het laatste geval is de inslagkrater duidelijk elliptisch.

Tijdens haar promotie in de jaren tachtig aan de universiteit van Arizona vervaardigde Barlow een catalogus van de kraters op Mars, die nu is nagelopen op kandidaten voor de gezochte inslagkrater. Alle gegevens samen wijzen in de richting van twee kratertjes, de een 23 bij 14,5 kilometer en de ander 11 bij 9 kilometer.

Beide liggen over oudere kraterstucturen en in een omgeving waar mogelijk ooit water of ijs aanwezig was. Ze vertonen een duidelijke deken van weggeslingerd materiaal in één richting, wat alleen bij jonge kraters het geval is. Welke van de twee de juiste is, is onduidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden