Mars der Beschaving is goede naam

I. HOEFNAGELS en 'S-HERTOGENBOSCH

Ik loop niet mee in de Mars der Beschaving om te protesteren over welk toneelgezelschap wel of niet wordt gesubsidieerd. Ik loop mee vanwege de stommiteit van dit beleid. Dat beperkt zich niet tot de kunst, maar strekt zich uit tot de zorg, het onderwijs et cetera. Het tast onze beschaving aan.

Nederland is georganiseerd volgens het solidariteitsprincipe. Wij betalen meer belasting opdat kunst, politie, ouderenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek evenredig worden gedragen en voor allen toegankelijk zijn.

Het is een waanvoorstelling om dit principe in één zomer om te buigen naar een Amerikaans systeem waar de upperclass - ide wij vanwege ons belastingklimaat al helemaal niet meer bezitten - mag kiezen welke kunst, welk onderzoek en welke school wordt gefinancierd.

In Nederland vinden wij dat in basiszaken niet alleen de geprivilegieerde groep de richting moet bepalen. Wij hebben gekozen voor een sociale en mijns inziens een beschaafde samenleving. Daarom vind ik de 'Mars der Beschaving' een uitstekende naam.

Vorming

Ik ben het bijna helemaal eens met Letty Ranshuyzen (O&D, 22 juni) die er begrip voor heeft om alle ineffectieve educatie en overbodige opsmuk bij de kunsten te saneren om het beschikbare geld effectiever te verdelen.

Maar of daarmee ook de vele anderen bereikt worden die moeten gaan meebetalen aan het komende tekort aan middelen in de kunsten (door duurdere kaartjes), is maar de vraag. Een land dat trots op zichzelf wil zijn, onderhoudt zijn kunsten, niet alleen de toppers, maar juist degenen die op weg willen naar die top, en die in de strijd om te overleven zulk mooi werk maken.

Mecenaat is denkbaar voor collecties, tentoonstellingen, uitvoeringen, maar voor oefening, vorming en scholing blijven bijdragen van de overheid nodig.

Droevig dat ons kabinet kennelijk tekort schiet in begrip daarvoor. Immers, een regering is er niet alleen voor de piketpaaltjes, maar moet ook basisvoorwaarden bieden aan haar burgers. Ook in de kunstsector.

Vic Wendel, Roosendaal

Beschavingsfonds

Bert Wagendorp (Ten eerste, 23 juni) heeft het eindelijk door. Nu nog de rest van lamenterend links. En pak het dan ook meteen goed aan. Richt een 'Beschavingsfonds' op en roep tegen het hele rancuneuze kabinet-Rutte: 'Fuck you en steek die 20 miljard maar in jullie reet.'

Want zo'n bedrag moet jaarlijks toch bij elkaar gebracht kunnen worden wanneer iedereen die zich opwindt over de dramatische gevolgen van de draconische bezuinigingen, 50 procent van wat er meer dan modaal wordt verdiend, aan dit fonds overmaakt.

Dan wordt tevens die onheuse kritiek van rechts ontkracht, dat de zo meelevende linkse medemens vooral mooi weer speelt op kosten van anderen. Bas van Loon, Benthuizen

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden