Marquez’ magie tot pathos gemaakt

51 Jaar, 9 maanden en 4 dagen zijn verstreken sinds Florentino Ariza voor het eerst de blik ving van Fermina....

FS

Het is een epische liefde die Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez in zijn Liefde in tijden van cholera omschrijft. In zijn magisch-realistische sprookje is hartstocht onverklaarbaar en kan het bezit nemen van het lichaam met de koortsachtige onafwendbaarheid van cholera.

Zoiets moet vanaf die eerste blik geloofwaardig én onwerkelijk tegelijk zijn. Als Florentino hard aan de kant gezet is, Fermina een rijke dokter trouwt en hij toch op haar blijft wachten, moet het die eerdere passie zijn die Florentino onderscheidt van een ordinaire stalker en Fermina van een vrouw met een kil hart.

Maar de stompzinnig glimlachende Unax Ugalde en Giovanna Mezzogiorno zijn geen moment overtuigend als door de bliksem getroffen geliefden. Javier Bardem weet als oudere Florentino wel goed de balans te houden tussen lotsbestemming en waanzin. Maar ook hij kan niet voorkomen dat de huilbuien bij zijn moeder om zijn verloren liefde uiteindelijk nogal pathetisch overkomen.

De decors en de tijdschets zijn betoverend, maar Mike Newells keurige, maar weinig eigenzinnige regie zit verdere magie in de weg. Hij onderstreept juist de melodramatische elementen met vet aangezette muziek. Terwijl alle ontwikkelingen zo oppervlakkig gepresenteerd al afkomstig lijken uit een telenovela. Eentje die slapstick niet schuwt, vooral als het op seks aankomt.

‘Dit is een les in de liefde’, krijgt Fermina te horen tijdens haar huwelijksnacht. Haar man trekt nog nét niet guitig een wenkbrauw op. Márquez schreef het echt, die kleffe zin, maar in zíjn romantische wereld past het naadloos. FS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden