nieuwsSupermarkten

Marqt en Ekoplaza fuseren

Biologische en duurzame grootgrutter Marqt, die in zwaar weer verkeert, gaat fuseren met het moederbedrijf van de ecologische supermarktketen Ekoplaza. Marqt blijft daarmee bestaan, zeggen beide ketens, maar moet wel afslanken en zich specialiseren. De oprichter van Marqt probeert de fusie tegen te houden.

Verse vis in een vestiging van Marqt in Amsterdam op Zeeburg. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Verse vis in een vestiging van Marqt in Amsterdam op Zeeburg.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Marqt is sinds deze zomer op zoek naar een koper. De keten worstelt met tegenvallende resultaten, ruzie binnen het bestuur en inefficiënte bedrijfsvoering. In juli deed het twee beeldbepalende vestigingen van de hand, aan het Amsterdamse Rembrandtplein en aan de Haagse Hofweg.

Een gezamenlijk persbericht van Marqt en Udea, uitbater van diverse natuurvoedingswinkels en franchisegever van ecologische supermarktketen Ekoplaza, meldt donderdagochtend dat de bedrijven samen verdergaan. Daarbij blijft Ekoplaza haar huidige formule voorzetten: ecologische supermarkten met veel aandacht voor biologisch eten, duurzaamheid en vegetarische of veganistische klanten. Marqt gaat voort op de reeds ingeslagen weg waarbij kleinschaligheid, luxe en service de boventoon voeren. De keten gaat zich daarnaast verder toeleggen op kant-en-klare maaltijden en online verkoop.

De meerderheid van de aandeelhouders van Marqt is akkoord met de fusie, stelt het persbericht. Alleen de Autoriteit Consument en Markt, waaronder de vroegere mededingingsautoriteit valt, moet haar fiat nog geven. ‘Daarnaast zal er via juridische weg nog een formele bekrachtiging van dit besluit worden gevraagd voor de aandeelhouders van Marqt die nog niet hebben getekend’, aldus het persbericht.

Aandeelhoudersconflict

Achter dat zinnetje gaat een langslepend conflict binnen de leiding van Marqt schuil. Donderdag dient namelijk ook een kort geding waarbij de directie van Marqt oprichter en aandeelhouder Quirijn Bolle wil dwingen om mee te werken aan de fusie met Ekoplaza. Bolle verzet zich daartegen, en wil Marqt met hulp van een andere, nog onbekende investeerder zelfstandig voortzetten. Daarvoor moet hij andere aandeelhouders aan zijn kant zien te krijgen. Het feit dat Ekoplaza en Marqt enkele uren voordat de zaak dient hun fusie wereldkundig maken, lijkt erop te wijzen dat Bolle de strijd verloren heeft.

De beoogde samenwerking met Udea zorgt voor schaal- en inkoopvoordelen die beide ketens toekomstbestendig maakt, zeggen de bedrijven in een persbericht. Marqt moet daartoe in eerste instantie wel krimpen, van de huidige achttien winkels ‘naar een gezonde basis van circa tien tot twaalf rendabele winkels’. Eerder al opende Marqt drie ‘pilotwinkels’ volgens hetzelfde concept: kleinere buurtwinkels met verse zalmmoot op ijs omringd door glanzende groenten waarover een koelende mist rolt. Smullen voor liefhebbers van luxe.

De komende maanden gaan de bedrijven hun gezamenlijke koers verder uitwerken.

‘Verdienmodel’ was te lang een vies woord bij duurzame supermarktketen Marqt

De voorvechter van eerlijk en gezond eten verkeert in zwaar weer. Tegenvallende resultaten zorgen voor vertrekkende bestuurders, beeldbepalende filialen worden overgedaan aan concurrent Albert Heijn. ‘We krijgen deze winkel niet meer vol’, zegt een medewerker. Hoe kan het dat een winkelketen die prat gaat op ‘ambachtelijk en duurzaam’ wankelt terwijl de maatschappelijke behoefte daaraan groeit?

Zelfs prijsvechter Jumbo stort zich op de bewuste eter

Sterker nog: ‘wie per roltrap neerdaalt in prijsvechter Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn, heeft de neiging om even over zijn schouder te kijken of hij niet per ongeluk een filiaal van yuppengrootgrutter Marqt is binnengestapt’, schreef de Volkskrant na een bezoek in januari. De supermarktbranche toetert nu collectief termen rond als beleving, ambachtelijk, vers en duurzaam.

Hoe biologisch is biologisch?

Biologische levensmiddelen in de winkel voldoen geregeld niet aan alle eisen. De minister wil dat de toezichthouder strenger optreedt. Vijf vragen over bioproductiewaakhond Skal. ‘Misschien moeten we sneller rode kaarten gaan geven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden