Marokko wil meer doen tegen kindhuwelijken

amsterdam De wet tegen kindhuwelijken in Marokko schiet tekort. Te vaak geven rechters toestemming voor een huwelijk waarbij een meisje van soms pas 15 jaar is betrokken. De minister van Familiezaken, Nouzha Skalli, heeft dit gezegd tegen persbureau AFP.

Rob Vreeken

De wettelijke minimumleeftijd om te trouwen ligt in Marokko op 18 jaar. Die ondergrens werd ingevoerd in 2004, als onderdeel van een grootscheepse hervorming van de islamitische familiewetgeving, de Mudawanah. De rechten van vrouwen werden daarin aanzienlijk verbeterd.


De wet bevat echter de mogelijkheid bij de rechter toestemming te vragen voor een uitzondering op de leeftijdsgrens, met een minimum van 15 jaar voor meisjes. Dit kan in geval van zwaarwegende redenen, bijvoorbeeld als een meisje zwanger is.


Volgens minister Skalli wordt daarop te vaak een beroep gedaan. Volgens haar is dat vooral een kwestie van 'mentaliteit'. Vorig jaar werd bijna 42 duizend maal bij de rechter toestemming gevraagd voor een huwelijk waarbij een minderjarige was betrokken. In ruim 33.250 gevallen werd die toestemming gegeven. Op welke gronden dat gebeurde, is niet duidelijk.


Het aantal aanvragen en het aantal toestemmingen vertonen een stijgende lijn. In 2007 ging het om respectievelijk 38.710 en 29.847 gevallen. Vrijwel altijd gaat het om minderjarige meisjes, in slechts enkele honderden gevallen jaarlijks gaat het om minderjarige jongens.


Minister van Justitie Mohammed Naciri onderschreef woensdag in het parlement de kritiek op de huwelijkspraktijk. 'Ik proef veel bitterheid in de vaststelling dat het huwen van minderjarigen nog altijd voorkomt', zei hij. 'Wij rekenen op de betrokkenheid van iedereen, vooral het maatschappelijk middenveld en sociale organisaties, om dit probleem op te lossen. De wet alleen is niet voldoende.' Vrouwenorganisaties in Marokko pleiten al langer voor een algeheel verbod.


Huwelijken van minderjarigen komen in Marokko vooral voor op het platteland. In buurland Algerije is het aantal gehuwde minderjarigen zeer laag (2 procent van de vrouwen). In Tunesië is de minimumleeftijd 20 jaar.


De Marokkaanse wet vertoont enige gelijkenis met de Nederlandse. In Nederland is de minimumleeftijd eveneens 18 jaar, maar voor 16- en 17-jarigen is een uitzondering mogelijk in geval van zwangerschap. De ouders moeten dan toestemming geven. Ontbreekt die, dan kan de rechter om toestemming worden gevraagd.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden