Marokko treedt op tegen boek over de koning

Al sinds onthullingen door klokkenluiderswebsite WikiLeaks was duidelijk dat er in Marokko geen zakelijke deals worden gesloten zonder instemming van koning Mohammed VI. De onthullingen leidden nauwelijks tot reacties vanuit het koninklijk paleis in Rabat. Maar dat is anders met de publicatie van het boek Le Roi prédateur (Koning roofdier), dat vandaag verschijnt.

AMSTERDAM - De Franse journalisten Eric Laurent en Catherine Graciet schilderen daarin de achttiende koning van de Alaoui-dynastie, het koningshuis dat Marokko sinds 1666 regeert, af als een graaier. Zijn geschat vermogen: 1,75 miljard euro.

Een voorpublicatie van het boek in de Spaanse krant El País leidde afgelopen weekeinde gelijk al tot een rel. Marokko liet de verspreiding van de Spaanse kwaliteitskrant verbieden. Volgens een hoge medewerker van het Marokkaanse ministerie van Communicatie vanwege de 'lasterlijke en ongefundeerde' beweringen in het boek.

Deze beweringen zouden 'een belediging zijn voor de goede naam van de koning en de instituties van Marokko'.

Het moet gezegd: de lezer zal in het boek tevergeefs zoeken naar de politieke visie van Mohammed VI. Of naar zijn gedachten over de 'Arabische lente'.

Het biedt ook geen tussenstand van de hervormingen die de Marokkaanse koning zelf initieerde door een nieuwe grondwet in te voeren na een referendum. De lezer van Le Roi prédateur krijgt wel 216 pagina's vol handeltjes, corruptie en ongebreidelde geldsmijterij.

Volgens schrijvers Eric Laurent en Catherine Graciet is Mohammed VI 'de belangrijkste de eerste bankier, de belangrijkste verzekeraar en de belangrijkste landbouwer in zijn land'. Daarnaast speelt hij een 'dominante rol' in de Marokkaanse voedingsindustrie, vastgoed, energiesector en telecommunicatie. Ook beschrijven de twee journalisten de rol van familieleden en intieme vrienden van de koning die 'met omkoping, dwang en vriendjespolitiek' de belangrijkste belangengroepen en bedrijven van Marokko beheren.

Laurent en Graciet staan uitgebreid stil bij het 'salaris' van Mohammed VI - 30 duizend euro per maand, het privévliegtuig van de koning en zijn uitgebreide park luxe sportauto's.

Maar ook doen ze uit de doeken hoe de Marokkanen noodgedwongen moeten bijdragen aan de miljoenen kostende buitenlandse reizen van hun vorst . En het onderhoud van de twaalf koninklijke paleizen - met 1.200 man personeel .

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden