Marokko schrapt 'verkrachterswet'

Het parlement van Marokko heeft ingestemd met het afschaffen van een wet op grond waarvan verkrachters hun straf konden ontlopen door met hun slachtoffer te trouwen. Het wetsvoorstel van de regering werd woensdagavond met algemene stemmen aangenomen.

AMSTERDAM - Het omstreden artikel 475 van het wetboek van strafrecht werd onderwerp van een heftig maatschappelijk debat nadat in maart 2012 een 16-jarig meisje, Amina Filali, zelfmoord had gepleegd door rattengif in te nemen. Nadat zij was verkracht door een 23-jarige man, was het meisje onder druk van haar ouders en een rechter in het huwelijk getreden met haar verkrachter. Vijf maanden later (in welke periode zij herhaaldelijk werd mishandeld) beroofde zij zich van het leven.


Vrouwenorganisaties eisten daarop het intrekken van de uit de koloniale tijd stammende wet. Verkrachting kan worden gezien als 'buitenechtelijke seks' en kan daarmee de eer van de familie in gevaar brengen, vooral als het slachtoffer een ongehuwde jonge vrouw is. Met het huwelijk kan de eer van de familie worden gered.


'Vandaag kan Amina Filali in vrede rusten, dankzij de inspanningen van actiegroepen en politieke partijen', zei parlementariër Khadija Rouissi tegen het persbureau AFP. 'Twee jaar lang heeft zij hierop moeten wachten.'


Mensenrechtenorganisaties menen dat intrekking van artikel 475 niet genoeg is om de positie van vrouwen in de Marokkaanse samenleving te verbeteren. Een algehele herziening van het wetboek van strafrecht en andere wetboeken is volgens hen nodig. Zo zou er een aparte wet over geweld tegen vrouwen moeten komen.


Vrouwenorganisaties zetten hun eisen kracht bij met een verwijzing naar de grondwet van 2011, ingevoerd na de Arabische Lente. Daarin wordt in algemene zin bepaald dat man en vrouw gelijke rechten hebben.


Tien jaar geleden kreeg Marokko een nieuwe, voor Arabische begrippen progressieve, familiewet (mudawanah). Maar algehele wettelijke gelijkheid voor man en vrouw werd ook daarin niet vastgelegd.


De familiewet bepaalt de huwelijksleeftijd voor meisjes op minimaal 18 jaar, maar uitzonderingen daarop zijn mogelijk door tussenkomst van een rechter. Van die mogelijkheid wordt in Marokko op grote schaal gebruik gemaakt. Het aantal huwelijken met minderjarigen is de laatste jaren zelfs gestegen, van ongeveer 30 duizend in 2008 naar 40 duizend vorig jaar.


'We moeten daar een eind aan maken', aldus parlementariër Rouissi. 'Jonge meisjes worden gedwongen hun opleiding af te breken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden