Marokko ontstemd over komst abortusboot

De abortusboot van de Nederlandse vrouwenorganisatie Women on Waves is op weg naar Marokko om vrouwen op internationale wateren een abortus aan te bieden. Het is voor het eerst dat de organisatie een moslimland aandoet. Abortus is in Marokko verboden, tenzij de vrouw in levensgevaar is.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - 'Het schip dat wij hebben gehuurd, is onderweg naar Marokko. Ik kan nog niet zeggen wanneer en waar we zullen aanmeren', zegt arts en oprichter van Women on Waves Rebecca Gomperts telefonisch vanuit Nederland. Zij zal zelf naar Marokko vliegen om aan boord van het schip te gaan. 'We hopen een week te blijven.'

Een woordvoerder van de Marokkaanse regering zei dinsdag dat de overheid zal optreden tegen 'aansporingen om de wet te overtreden'. Gomperts zelf zegt geen contact te hebben gehad met de Marokkaanse autoriteiten. 'Ik weet niet welke reactie we kunnen verwachten.'

Het abortusschip valt op internationale wateren onder Nederlands recht. In Nederland is abortus tot 24 weken toegestaan.

Het schip komt op uitnodiging van de Marokkaanse jongerenstichting Mali, de Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheden. Volgens Mali-woordvoerder Betty Lachgar bereiden de Marokkaanse autoriteiten een 'grootscheepse beveiligingsoperatie' voor. Dat kan een blokkade betekenen, zoals Portugal in 2004 deed met twee oorlogsschepen. Het Europees Hof voor de Mensenrechten tikte Portugal hiervoor later op de vingers.

Het is voor het eerst sinds 2008 dat Women on Waves weer uitvaart. In 2001 was de eerste actie, naar Ierland, met veel controverse omgeven, omdat Ierse vrouwenorganisaties hun steun introkken. Ondanks vijftig aanmeldingen van vrouwen kon geen enkele abortus op het schip worden uitgevoerd.

Daarna trok de 'abortusboot' in 2003 naar Polen en, na de mislukte actie in Portugal, in 2008 naar Spanje. Bij deze landen werd wel een aantal abortussen uitgevoerd.

Het gaat om zogeheten 'overtijdbehandelingen' met abortuspillen. Women on Waves biedt die aan vrouwen aan die tot 6,5 week in verwachting zijn. Daarnaast geeft de vrouwenorganisatie seksuele voorlichting en probeert ze het taboe op abortus te doorbreken.

In Marokko is abortus alleen toegestaan als het leven van de vrouw in gevaar is. Zowel een comité van artsen als een vertegenwoordiger van de regering moet toestemming geven. Onder andere omstandigheden, ook als een vrouw is verkracht, is abortus illegaal en een taboe.

'Toch worden in Marokko elke dag 600 tot 800 illegale abortussen uitgevoerd', zegt Gomperts. 'Een kwart daarvan wordt uitgevoerd door artsen die daarvoor veel geld vragen. Vrouwen die dit niet kunnen betalen, kiezen andere methoden die veelal onder zeer slechte medische omstandigheden plaatshebben. Elk jaar sterven in Marokko negentig vrouwen als gevolg van een illegale abortus. Wij vinden dat alle vrouwen toegang moeten hebben tot een veilige abortus.'

Opvallend genoeg, zegt Gomperts, zijn de Marokkaanse regels afkomstig uit een oude Franse koloniale wet. 'Islamitische landen zijn niet zo militant anti-abortus als streng-katholieke landen', aldus Gomperts. 'Binnen de islam zijn diverse stromingen.'

Gomperts weerlegt kritiek dat haar organisatie tot nu toe weinig abortussen daadwerkelijk mogelijk heeft gemaakt. Het zijn er volgens schattingen vijftien. Ze noemt de missies van Women on Waves vooral symbolisch en bedoeld om de aandacht te vestigen op onveilige abortussen die wereldwijd plaatsvinden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden