Marokko kiest massaal voor nieuwe grondwet

De bevolking van Marokko heeft zich vrijdag in overgrote meerderheid uitgesproken voor een hervorming van het parlementaire stelsel. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 99,56 procent van de kiesgerechtigden zich uitgesproken voor de grondwetswijziging die de invoering van een tweede kamer mogelijk maakt....

AP; AFP; REUTER

AP; AFP; REUTER RABAT

Voor veel kiezers was loyaliteit aan de koning de belangrijkste reden om voor de wetswijziging te stemmen. 'In Marokko', zei een voormalige minister, 'stemmen we uit respect en loyaliteit tegenover onze koning. Niets anders deed er meer toe nadat hij opriep 'ja' te stemmen.' Alle grote politieke partijen hadden zich uitgesproken voor de hervorming.

Het huidige parlement wordt vervangen door twee nieuwe kamers. De leden voor de Kamer van Afgevaardigde zullen in de toekomst direct worden gekozen. De leden in de Kamer van Raadslieden zullen, net als nu het geval is, worden geselecteerd uit vakbonden, beroepsgroepen en gemeentelijke en regionale besturen. Beide Kamers kunnen de regering naar huis sturen.

Koning Hassan II heeft het land sinds de onafhankelijkheid in 1956 met rechtse regeringen bestuurd. Buitenlandse waarnemers in de hoofdstad, Rabat, verwachten dat daar nu verandering in komt. Dit perspectief ook bracht alle belangrijke oppositiepartijen ertoe om een positief stemadvies uit te brengen.

De ontbinding van het parlement en het uitroepen van verkiezingen voor de nieuwe Kamer van Afgevaardigden heeft niet eerder dan juni volgend jaar plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden