Marokko in verzet tegen sjiitische islam

Marokko bindt in eigen land de strijd aan met de sjiitische islam. De geheime dienst DST heeft vrijdag huiszoekingen gedaan in Essaouira, Ouazzane en Tanger, meldden de Marokkaanse dagbladen..

Marokkanen belijden de soennitische variant van de islam. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken telt Marokko slechts enkele honderden sjiieten. Maar in toenemende mate vindt sjiitisch activisme plaats, zei minister Taïeb Fassi-Fihri onlangs tegen het Franse persbureau AFP.

De sjiitische beïnvloeding zou ‘direct en indirect’ plaatsvinden, aldus Fassi Fihri. Hij beschouwt dit als ‘gebrek aan respect van Iran’. Begin maart verbrak Marokko de diplomatieke betrekkingen met het sjiitische Iran. Officieel heette het dat Marokko zich kantte tegen Irans opstelling jegens het staatje Bahrein in de Perzische Golf.

Bahrein is in naam soennitisch, maar er wonen ook veel sjiieten. Onlangs verklaarde Iran dat Bahrein historisch gezien de veertiende provincie van het land is. Er waren meer Arabische landen die zich tegen die opmerking verzetten, maar Marokko stuurde ook de Iraanse ambassadeur naar huis en verbrak alle banden met Iran.

Vervolgens sloot het Marokkaanse ministerie van Onderwijs een Iraakse school in Rabat, nadat een vader van drie leerlingen de school beschuldigde van sjiitische bekeringsijver. Volgens hem zit de militant-sjiitische Irakese partij Daâwa daarachter. Tegenover de Marokkaanse krant Le Soir verklaarde de vader dat zijn kinderen sjiitische boeken moesten bestuderen.

Le Soir vroeg zich af of Marokko nu wellicht ook aanstuurt op het verbreken van de banden met Irak, waar de sjiitische islam steeds manifester wordt. Intussen blijkt dat Marokko zich vooral zorgen maakt over de sjiitische evangelisatie in eigen land. Ook de anti-Amerika-koers van Iran zou Marokko tegen de borst stuiten, meldt Le Soir.

Meteen nadat ayatollah Khomeiny in 1979 aan de macht kwam in Iran, bleek dat Marokko de ontwikkelingen in dat land vreesde. Koning Hassan II verbrak de relatie met Iran tot 1991. Nu de banden opnieuw zijn verbroken zal dat economische consequenties hebben. Iran neemt fosfaat af van Marokko, en Marokko koopt olie van Iran.

Hoofdredacteur Rachid Niny van Al Massae vroeg zich gisteren af waarover Marokko zich zo opwindt. Er wonen in Marokko rond 25 duizend christelijke buitenlanders die redelijk hun gang kunnen gaan. ‘Waarom maken we ons nooit druk over de vraag: ben je protestant of katholiek?’

Overigens is het in Marokko ook christenen verboden moslims te bekeren. Wie daarop wordt betrapt, riskeert een gevangenisstraf van 3 jaar, al wordt die aan christenen niet vaak opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden