Marokko houdt vast aan verplichte nationaliteit

De Marokkaanse regering is niet van plan haar standpunt met betrekking tot de verplichte nationaliteitstoekenning te wijzigen. De kwestie over de dubbele nationaliteit is een Nederlands probleem, stellen hoge functionarissen binnen de Marokkaanse overheid....

ANP

PvdA-vicepremier Wouter Bos gaf onlangs aan graag met de Marokkaanse overheid te praten over het opgeven van de nationaliteit. Volgens de Marokkaanse wet kan geen afstand worden gedaan van de Marokkaanse nationaliteit.

‘Marokkaan blijf je tot je dood, of je wilt of niet’, zeggen Marokkanen. De Marokkaanse nationaliteit blijft verplicht, verzekeren regeringsbronnen. Marokko vindt dat het toekennen van de nationaliteit behoort tot de soevereiniteit van de staat.

Tijdens het bezoek van toenmalig minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk aan Marokko in 2005 werd al gepraat over de dubbele nationaliteit. Ook toen hield Marokko vast aan het standpunt dat ieder land dit voor zijn eigen burgers moet bepalen.

Toch bestaat er een beperkte mogelijkheid afstand te doen van de Marokkaanse nationaliteit. Volgens artikel 19.3 van de Code de la Nationalité verliezen ‘een volwassen Marokkaan die vrijwillig in het buitenland een buitenlandse nationaliteit heeft verkregen en per decreet toestemming heeft gekregen af te zien van de Marokkaanse nationaliteit’ en ‘een Marokkaan, zelfs minderjarig, die van geboorte een buitenlandse nationaliteit heeft en per decreet toestemming heeft gekregen af te zien van de Marokkaanse nationaliteit’ de Marokkaanse nationaliteit. De toestemming is een beslissing die op ministersniveau moet worden genomen. Voor zover bekend wordt van deze mogelijkheid geen gebruikgemaakt.

In een nieuwe nationaliteitswet die wordt besproken in het Marokkaanse parlement, is sprake van enige keuzevrijheid. Volgens de nieuwe wet krijgen voor het eerst ook vrouwen die zijn getrouwd met een buitenlandse man de mogelijkheid de Marokkaanse nationaliteit over te dragen aan hun kinderen. Tot nu toe werd de nationaliteit uitsluitend door de man overgedragen. Bij overdracht van de nationaliteit door de vrouw kan de beslissing onder bepaalde voorwaarden op latere leeftijd worden herzien. Bij overdracht door de man kan dit ook volgens de nieuwe wet niet.

In theorie bestaat voor Marokkaanse ouders in Nederland al de mogelijkheid hun kinderen de Marokkaanse nationaliteit te onthouden: door ze niet in te schrijven bij het Marokkaanse consulaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden