Marokko geeft illegalen verblijfsvergunning

Is het de typisch Marokkaanse gastvrijheid, of welbegrepen eigenbelang? Marokko deelt vanaf deze week opnieuw verblijfsvergunningen uit aan illegale Afrikaanse migranten. Dat is uitzonderlijk voor een land in het zuiden, dat bovendien zelf veel armoede kent.

De Marokkaanse koning Mohammed VI. Beeld epa

Het is voor de tweede keer dat Marokko zo'n pardon afkondigt. Tijdens de vorige ronde, in 2014, vroegen 27 duizend migranten om een verblijfsvergunning. Ze kwamen in aanmerking als ze getrouwd waren met een Marokkaan, een arbeidscontract hadden, konden bewijzen dat ze vijf jaar in Marokko verbleven of een chronische ziekte hadden.

Van alle aanvragen werd 85 procent ingewilligd. Het betrof vooral Syriërs, Senegalezen, Congolezen en Ivorianen. Veel Afrikanen proberen via Marokko naar Europa te reizen, maar dat is erg moeilijk door de strenge grensbewaking. Zo wordt Marokko hun eindbestemming. Niet alle migranten meldden zich: sommigen vermoedden een valstrik, bedoeld om hen op te sporen.

Zodra 2014 voorbij was, kenden de Marokkaanse autoriteiten geen genade meer voor illegalen. Kampen van illegalen aan de noordkust werden schoongeveegd en in brand gestoken.

Nu is er dus tweede pardon, tot verrassing van velen. Marokko heeft geen regering, maar dat heeft koning Mohammed VI niet weerhouden. De vorst heeft zijn 'zeer hoge instructies' gegeven, zo liet de minister van Binnenlandse Zaken weten. Dat was maandag. Al op donderdag gingen de bureaus waar migranten hun aanvraag kunnen indienen open.

Het Marokkaanse asielbeleid heeft 'niets verbazingwekkends als men weet hoe Marokkanen hun gasten ontvangen', benadrukte de koning onlangs nog tijdens een toespraak. 'Gastvrijheid, vriendelijkheid en hartelijkheid zijn immers verankerd in onze cultuur en in onze eeuwenoude tradities.'

Politiek charmeoffensief

Toch lijkt ook eigenbelang een rol te spelen bij de nieuwe pardonregeling. Marokko probeert de laatste tijd uit alle macht in het gevlei te komen bij andere Afrikaanse landen, in de hoop dat ze de Marokkaanse aanspraak op de Westelijke Sahara steunen. Koning Mohammed VI heeft het najaar besteed aan een uitgebreide tour langs Afrikaanse hoofdsteden: om economische, maar zeker ook om politieke redenen.

Als het gaat om de Westelijke Sahara is Algerije de belangrijkste tegenspeler van Marokko. Algerije steunt de strijd voor zelfbestuur in de Westelijke Sahara.

Juist deze maand is Algerije bezig met een hardhandig optreden tegen Afrikaanse migranten. Er werd een 'razzia' gehouden in Algiers. De opgepakte Afrikanen werden in bussen afgevoerd naar de woestijn in het diepe zuiden van Algerije. Een deel werd de grens met Niger overgezet. Anderen worden gevangen gehouden met nauwelijks iets te drinken.

Daar stelt Marokko nu de verblijfsvergunning tegenover, en dat niet alleen. Koning Mohammed VI stuurde onmiddellijk vliegtuigen met hulpgoederen naar Niger, bedoeld voor de uitgezette Afrikanen: 116 ton aan tenten, dekens en voedsel. Daarmee was zijn politieke charmeoffensief vervolmaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.