Marokko, een springplank voor terroristen

Verdachten van de aanslagen in Madrid komen uit Marokko, maar er is ook een Marokkaanse connectie met '11/9'. Spaans onderzoek geeft een onthutsend beeld....

Het is een onrustbarend rijtje getallen dat de Marokkaanse justitie heeft voorgelegd aan de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzn zijn medewerkers.

1. Rond de honderd terreurcellen verschuilen zich in Marokko. 'In mijn ogen is dit het ernstigste terroristische probleem waarmee Europa kampt', zei Garzaarover tegen de commissie van het Spaanse parlement die de aanslagen op de Madrileense forenzentreinen van 11 maart onderzoekt.

2. De terreurcellen bestaan uit vijf tot negen leden oftewel: in Marokko zijn zeker vijfhonderd extremisten geronseld voor de jihad. Rabat schat zelfs dat er in Marokko 'meer dan tweeduizend islamistische terroristen' zijn, meldde de krant El Pazondag.

3. Zeker zeshonderd Marokkanen zijn getraind in kampen van islamistische terreurgroepen in Afghanistan, Bosnin TsjetsjeniVan slechts tweehonderd weet de Marokkaanse geheime dienst waar zij verblijven kortom, vierhonderd als terrorist getrainde Marokkanen zijn zoek.

Springplank Marokko. De terreurcellen daar verdienen geld met hasjhandel, mensensmokkel en gestolen auto's; ze kennen de zuidelijke toegangsroutes naar Europa en zijn bereid tot zelfmoordaanslagen. Onderzoeksrechter Garzchetste dit beeld voor de parlementscommissie: Marokko was springplank voor 'Madrid', zoals Duitsland en Spanje dat waren voor Mohammed Atta en zijn kapersbende, die zich daar verscholen voor ze toesloegen in de VS.

Het Marokkaanse filiaal van Al Qa'ida staat sinds de aanslagen in Madrid centraal in het terrorismeonderzoek van de Europese inlichtingendiensten. Geen wonder: verreweg de meeste verdachten die in Spanje vastzitten zijn van Marokkaanse afkomst en onder de zes meest gezochte voortvluchtigen zijn vijf Marokkanen. Alsof ze plotseling waren wakkergeschud, pakte de politie in Frankrijk en Belgiort na de treinaanslagen bij elkaar een tiental Marokkanen op. En in Nederland onderzoekt de AIVD of er banden zijn tussen de 17-jarige Nederlandse Marokkaan Samir A. en het netwerk dat op 16 mei 2003 aanslagen in Casablanca pleegde.

'De Marokkaanse cellen zijn goed geegreerd in de samenleving', aldus Pierre de Bousquet, hoofd van de Franse contraspionage in The New York Times. 'Ze maken zich niet verdacht. Ze werken. Ze hebben kinderen. Ze betalen huur. De netwerken hebben zich in heel Europa vertakt.'

Ook Mohammed Atta in Hamburg had veel Marokkanen onder zijn vrienden. De 29-jarige Mounir El Motassadeq is drie maanden geleden in Hamburg op procedurele gronden vrijgesproken van medeplichtigheid aan '11/9'. Geheime diensten zoeken sinds de aanslagen in de VS nog altijd naar Said Bahaji. Ook is er Zacarias Moussaoui, de Franse Marokkaan die bekendstaat als de 'Twintigste Kaper'. Toch waren de Marokkanen geen vroege leerlingen van de internationale jihad. Tijdens de strijd tegen de Russen in Afghanistan reisden ze alleen als hulpverleners naar Kabul. Pas toen Osama bin Laden in 1996 terugkeerde naar de Afghaanse bergen stroomden de Marokkaanse recruten toe tot de Afghaanse trainingskampen, blijkt uit onderzoek van de Marokkaanse terreurkenner Mohamed Darif.

Bij terugkeer in Marokko verleenden de Al Qa'ida-volgelingen hand-en spandiensten aan de grote jongens uit het terreurnetwerk: ze regelden onderdak en valse papieren voor de overtocht naar Europa. De islamistische beweging daar pleegde vrijwel geen geweld- het religieus gepireerde verzet tegen de koning uit de jaren zeventig en tachtig was bij gebrek aan succes uitgedoofd. Vandaar dat Marokko na '11/9' nog een brugfunctie werd toegedicht tussen het Westen en de islamistische wereld. Maar in 2002 bleek al dat er iets aan het veranderen was: na een tip uit gevangenenkamp Guantmo Bay rolde de Marokkaanse politie een Saudische terreurcel op, die van plan was Amerikaanse en Britse marineschepen in de Straat van Gibraltar aan te vallen met bombootjes.

'De aanslagen van 11 september waren een omslagpunt voor de Marokkaanse strijders', stelt Mohamed Darif dan ook. Het is vaker gezegd: de eindeloos herhaalde beelden van de vliegtuigen die zich in het WTC boren zijn de beste reclamefilm geweest die Osama bin Laden zich kon wensen de bloei van het Marokkaanse netwerk is er het bewijs van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.