Marokkanen in Ede

JAN KIJLSTRA

Als burgemeester Cees van der Knaap van Ede zelf een ingezonden brief stuurt (O&D, 17 september) moet het wel belangrijk zijn. Er is een probleem dat heel moeilijk oplosbaar is: het gedrag van een groep jongeren van Nederlands-Marokkaanse afkomst in de openbare ruimte.

De problemen met de jongeren van Nederlands-Marokkaanse afkomst in de Edese wijk Veldhuizen A. zijn, door forse repressie, inderdaad verminderd. Maar die door de repressie afgenomen problemen met de jongeren in de wijk Veldhuizen hebben zich eenvoudigweg verplaatst naar de op korte afstand gelegen wijk Rietkampen. Daar wordt nu dezelfde oorlog door dezelfde burgemeester tegen een deels nieuwe generatie van dezelfde jongeren gevoerd.

Daar schrijft de burgemeester niet over. Daardoor doet hij de werkelijkheid tekort. Het beeld in Rietkampen is ook hetzelfde als destijds in Veldhuizen: de wijk mort, bewoners zijn bang, er wordt gedreigd met eigenrichting. En de burgemeester gaat vervolgens over tot repressief beleid.

Ook die slag gaat de burgemeester tijdelijk winnen. Met dezelfde ingrediënten: samenscholingsverbod, camera's, meer politie in de wijk. En ditmaal zelfs een container, verbouwd tot hangplek. Waarna het probleem verkast naar een andere locatie, in een andere wijk. Kan ook zo maar weer Veldhuizen zijn, want in essentie is er natuurlijk niets veranderd.

Veel meer dan ad-hoc repressie uitoefenen kán er ook niet gedaan worden. Of we moeten het instituut 'opvoedingsgesticht' weer in volle glorie laten herleven, en daar ook de wettelijke kaders voor herformuleren. Willen we dat dan? Of mogen en moeten we meer eisen gaan stellen? Zeg maar 'een hogere eigen bijdrage' verlangen?

Jan Kijlstra, Ede

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden