Marokkanen geweigerd voor stage

Marokkaanse jongeren hebben gemiddeld 30 procent minder kans op een stageplaats dan hun autochtone leeftijdgenoten. In de bouw hebben ze zelfs bijna drie keer zo weinig kans....

Voor het onderzoek belden gelijkgekwalificeerde autochtone en Marokkaanse mbo’ers naar bedrijven, met het verzoek stage te lopen. Er werden 336 bedrijven gebeld.

Van de 61 Marokkanen die naar een bouwbedrijf belden, kregen 9 een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Van de 49 Nederlanders die een bouwbedrijf belden, mochten 20 op gesprek komen. In de detailhandel is het verschil minder groot: 22 procent van de Marokkanen kreeg een uitnodiging, tegen 29 procent van de autochtonen. In de horeca werden Marokkanen vaker (32 procent) voor een gesprek gevraagd dan autochtone scholieren (15 procent).

De onderzoekers verklaren de terughoudendheid van de bouwbedrijven deels uit hun geringe ervaring met allochtone werknemers. Van de betrokken branches heeft de bouw het laagste aantal allochtonen in dienst: 3 procent.

Een deel van de resultaten kan worden verklaard door de werkwijze van de onderzoekers: de bouwbedrijven werden alleen door jongens gebeld, de winkels en de horecagelegenheden alleen door meisjes. ‘De hoge mate van discriminatie in de bouw kan daarom ook voortkomen uit een lagere status van Marokkaanse jongens ten opzichte van Marokkaanse meiden’, aldus de onderzoekers.

Kamerlid Azough van GroenLinks vindt dat het onderzoek bewijst dat in de bouw wordt gediscrimineerd. Zij benadrukt dat met name de erkende leerbedrijven een voorkeur voor autochtonen aan de dag leggen. Dit zijn bedrijven die steun ontvangen van de overheid om stagiairs in dienst te nemen. De partij vraagt kabinet en brancheorganisaties om harde maatregelen tegen bedrijven die aantoonbaar discrimineren. De erkenning en steun die zij als leerbedrijf genieten, moeten worden ingetrokken. Scholen moeten vaker aangifte doen van discriminatie .

Elco Brinkman, voorzitter van het Algemeen Verbond van Bouwbedrijven (AVVB), liet vrijdag in een reactie weten het onderzoek serieus te nemen. ‘Discriminatie kan absoluut niet.’ Hij legt overigens een deel van het probleem bij de Marokkanen zelf. ‘Naar men zegt is de bouw in Marokko geen geweldig aantrekkelijke bedrijfstak. Het wordt beschouwd als lager werk. Als iemand zijn neus ervoor ophaalt, wordt het natuurlijk lastig.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.